Serret alerta que l’aplicació del 155 “posa en risc les polítiques del dia a dia del sector agrari”

  La consellera d'Agricultura ha inaugurat el nou Centre d'Interpretació del món rural d'Alcarràs

  temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts
  La consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, ha alertat aquest diumenge que l’aplicació de l’article 155 de la Constitució “posa en risc les polítiques que el sector agrari necessita pel seu dia a dia” i ha qualificat d'”inversemblant” que això passi per imposar unes mesures que “incompleixen l’estat de dret”. La consellera ha afirmat que durant els pròxims dies el Govern estudiarà amb més detall les implicacions que pot suposar l’aplicació del 155 però, de moment, ha volgut fer una “crida a la ciutadania perquè tingui clar que Catalunya vol tirar endavant un projecte democràtic i basat en el respecte als drets de tothom i el que no podem fer és abandonar la cultura democràtica i els drets de la ciutadania per acatar un article que vulnera l’estat de dret que ells mateixos diuen defensar”. Serret ha inaugurat el nou Centre d’Interpretació del món rural d’Alcarràs (Segrià) i la Fira del Comerç i el Rebost, que té els productes estrella del municipi, la fruita i la carn, com a protagonistes. L’alcalde, Miquel Serra, ha assegurat que el consistori no reconeixerà cap govern no sigui l’actual elegit a les urnes pel poble de Catalunya. Cal recordar que Alcarràs va ser una de les poblacions lleidatanes que va patir càrregues policials l’1 d’octubre.
  “El Departament d’Agricultura és una administració que està al costat del sector agrari, en totes les polítiques que estem tirant endavant i quan parlem d’ajudes de la Unió Europea som exemplars i complim, i el que és totalment inversemblant és que per culpa d’aplicar unes normes que vulneren l’estat de dret posem en risc les pròpies polítiques que el sector agrari necessita pel seu dia a dia”, ha dit Serret. La consellera ha que mantindran contactes constants amb el sector perquè “en aquest moment clau la interlocució ha de ser més forta que mai”.

  L’alcalde d’Alcarràs, el republicà Miquel Serra, ha insistit que “no reconeixerem cap govern que no hagi triat el poble perquè estaríem fent un acte antidemocràtic flagrant”.

  Centre d’Interpretació amb unes 200 peces

  L’ajuntament d’Alcarràs ha habilitat l’antic edifici Sauret, al peu de l’antiga N-II, com a Centre d’Interpretació del Món Rural. L’edifici acull una mostra de material, eines i peces agrícoles de segles passats cedits per diversos veïns del poble que permeten al visitant fer-se una idea de com era la vida al camp abans de la mecanització. El centre oferirà visites guiades en dies assenyalats i a petició de grups escolars o de visitants. El consistori aposta d’aquesta manera per la promoció del llegat agrícola del municipi, on també s’organitzen, entre d’altres, visites turístiques als camps de fruiters a l’època de floració o de recol·lecció.

  La tècnica de Patrimoni responsable de l’equipament, Rosa Herguido, ha explicat que el consistori compta amb un fons de més de 350 peces, la gran majoria cedides per Claudio Godia. D’exposades al Centre n’hi ha unes 200 i la resta les conserven en un magatzem. L’objectiu, però, és anar renovant l’exposició perquè el visitant hi pugui descobrir coses noves. Ara mateix s’hi poden veure carros, màquines lligadores, garbelladores, trills, muntures de cavalls i multitud d’eines per fer tot tipus de feines al camp o amb els animals. Herguido ha destacat que la majoria del material és de finals del segle XIX i de la primera meitat del XX, però la peça estrella és una arada de fusta del segle XVI. A més, a l’immoble també s’hi ha instal·lat una tartana que del president Francesc Macià que prové de la casa que la família tenia a Vallmanya, al terme d’Alcarràs.

  La consellera Serret ha remarcat que el Centre “ens ajuda a enllaçar les arrels amb la projecció de futur i d’innovació del sector agroalimentari”. Segons l’alcalde d’Alcarràs, Miquel Serra, “fem una aposta molt important per ensenyar a la gent jove d’on venim per saber cap a on anem, i en aquest sentit és fonamental conèixer i respectar la feina que feien els nostres avis i rebesavis”. L’alcalde també ha remarcat que “el lloc idoni per fer-ho és Alcarràs, que té en l’agricultura i la ramaderia el seu màxim motor econòmic i som un municipi de referència a Europa en el sector de la fruita i el bestiar”.

  L’estrena oficial del Centre d’Interpretació del Món Rural ha coincidit també amb la inauguració de la 26a edició de la Fira del Comerç i la 6a de la Fira del Rebost d’Alcarràs, que aplega un centenar d’expositors, una mostra d’oficis antics i vehicles històrics. També s’han programat una desena d’activitats, com ara la desfilada dels Tres Tombs, tastos de melmelades i tallers infantils de mandongo i de ceràmica. Paral·lelament, la sala Lo Casino acull una mostra de Playmobils. El certamen ja va començar aquest dissabte i espera la visita d’unes 15.000 persones fins aquest diumenge al vespre.