Els sectors turístics espanyol i català, líders mundials en competitivitat

Avatar photo

Tortosa acull la XVI edició de la Jornada Gresol, punt de trobada de l’empresariat i altres importants actors del país

Les jornades Gresol reuneixen membres destacats dels àmbits empresarial, polític, econòmic, social i cultural del país. Avui Fira de Tortosa n’ha acollit la XVI edició. Oriol Aspachs, director de Macroeconomia i Mercats Financers a Caixabank, hi ha impartit la conferència “Perspectives 2017-2018: recuperació en marxa”.

El ponent ha començat amb una breu anàlisi de la situació econòmica mundial, en què anticipa un creixement d’un 3,5 % aproximat, superior al de l’any 2016.Tot i així, ha subratllat l’existència d’una “llista més que substancial de factors que generen incertesa”, com ara “l’auge del populisme, derivat de la gestió de la globalització i de la dels beneficis de la 4a revolució industrial, que ha menat a un increment de la desigualtat a la majoria de països desenvolupats”.

Segons Aspachs, la ciutadania té la percepció que la inversió d’un gran esforç no comporta necessàriament un lloc de treball, atès que “les noves tecnologies substitueixen moltes feines administratives”. En conseqüència, “cal repensar els mecanismes per repartir els guanys”.

Ha subratllat les “polítiques acomodatícies” adoptades pel Banc Central Europeu i la Reserva Federal dels EUA davant la crisi, unes polítiques que es mantenen, tot i la recuperació econòmica: “Ja fa 8 anys que l’economia estatunidenca està en creixement”.

Així mateix, ha expressat la preocupació quant als “desequilibris econòmics” en què es troba immersa la Xina, arran del canvi de model productiu. Aquests desequilibris suposen un “factor de risc” per a l’economia global.

En el capítol referent a l’economia espanyola, Aspachs ha celebrat “la magnífica recuperació tant de l’ocupació com del PIB, el doble de l’esperada per la majoria d’analistes econòmics”. Aquesta recuperació és producte de “factors temporals”, com ara la política monetària comunitària i el preu del petroli, tots dos favorables per a l’Estat. Un cop dissipat l’efecte d’aquests factors, “hi haurà una certa desacceleració, però Espanya mantindrà un creixement superior al de la majoria de la resta de països desenvolupats”.

Quant al món laboral, “des de fa 3 anys es creen gairebé mig milió de llocs de treball anuals”. Tot i aquestes xifres, “la qualitat i la distribució d’aquesta ocupació són preocupants”. Reconeix que “els salaris espanyols han crescut menys que els dels nostres competidors, la qual cosa ha retornat l’economia a uns nivells de competitivitat similars als del principi dels anys 2000”, no en va s’ha deixat enrere la tendència dominant durant molts anys, en què les importacions superaven les exportacions, amb el consegüent “deute extern perillós”, que actualment està decreixent.

Cal subratllar “la consolidació de la internacionalització de l’economia espanyola”, molt especialment pel que fa al sector turístic espanyol i català, “el número 1 global en competitivitat”, amb un nivell destacat de seguretat.

Quant al sector immobiliari estatal, “n’ha crescut la demanda, sobretot a la costa” i, en definitiva, es troba en un moment “de clara expansió, després de la travessia del desert” dels darrers anys.

MARTA MILIAN ARIÑO

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El PDeCAT exigeix al govern de la Paeria que “persegueixi amb més eficàcia el consum d’alcohol al carrer entre els joves”

Notícia següent

José Acero – President Aparcaments Tarragona “El futur: més zones peatonals, més cotxes que no contaminin i més transport públic”

Notícies relacionades