Sabies que el 60% dels robatoris a Tarragona es produeixen al Parc Central?

  Folrar les bosses d’alumini o disposar d’un doble fons són algunes de les formes més habituals que utilitzen els lladres

  Façana del Parc Central. Foto: La Ciutat

  Diàriament els cossos de seguretat reben trucades alertant que s’ha produït un furt en algun comerç de la ciutat. És per aquest motiu que moltes botigues, i centres comercials, prenen mesures cada cop més estrictes per evitar que els lladres sostreguin qualsevol producte sense passar per la caixa.

  En el cas concret de Tarragona, segons fonts oficials a les que ha pogut accedir aquest diari, el 60% dels furts denunciats a la ciutat tenen lloc al Parc Central. Els treballadors del centre comercial no se senten còmodes i demanen millorar les mesures de seguretat per tal de garantir la seva tranquil·litat i la dels clients. “No podem estar pendents de la porta les 24 h del dia mentre estem atenent”, comenta la dependenta d’un dels establiments d’aquest conegut centre comercial de la ciutat. “Saben molt bé com actuar alhora de robar-nos. Coneixen, perfectament, la ubicació de les càmeres i com treure les alarmes”, explica un altre dependenta d’aquest mateix centre.

  Mètode d’actuació

  Folrar les bosses d’alumini, disposar d’un doble fons o tenir un imant especial són algunes de les formes més habituals que els lladres utilitzen per anul·lar el senyal de les alarmes. El treballador d’una de les botigues d’esports de les que disposa el centre ha explicat a aquest diari que el control als canviadors és essencial “per controlar quantes peces de roba s’emprova un client i amb quantes surt del provador”. Una solució simple i segura que els dependents tenen molt inculcada. Tots els treballadors coincideixen en el fet que, tot i que han incrementat les mesures de seguretat, no han desaparegut, ni tan sols disminuït, els robatoris. “Gairebé cada dia denunciem un furt”, comenta una treballadora. Botigues com Primark disposen d’un vigilant a la porta de l’establiment durant tot el dia.

  El perfil del lladre és majoritàriament gent jove que actua en grup. Mentre uns despisten als treballadors, els altres desactiven o treuen les alarmes i s’omplen les motxilles. “Hem d’anar amb molt de compte perquè quan netegem la botiga ens trobem alarmes als llocs més inesperats”, assenyala la treballadora d’un altre dels establiments.

  També ens expliquen que normalment quan enxampen als lladres els hi fan pagar el que han robat, i si la situació deriva a moments tensos o violents es truca a la Guàrdia Urbana, la qual acudeix al lloc dels fets i pren les mesures adients. “Els agents intervenen amb bastant freqüència”, diu l’encarregat d’un dels establiments.