Roger Pedret: “Els WSG són uns jocs populars on participa gent de tot el món i de totes les edats”

Roger Pedret, coordinador general dels WSG Tortosa 2019.

Queden pocs dies per a la celebració dels World Sports Games Tortosa 2019,  tot llest per acollir-los?
Sí, tot preparat! Estem acabant de perfilar-ho tot, sobretot quadrant temes de logística i transport de les persones que arriben a Barcelona, Reus o València i han de vindre cap a Tortosa.

Quanta gent s’espera que vingui a les Terres de l’Ebre amb motiu dels Jocs?
Nosaltres controlem només els esportistes, que són més de 3.000. Aquí falta sumar tots els acompanyants que, per l’experiència d’edicions anteriors, poden anar entre les 500 i les 1.500 persones més. És una dada que ha variat molt depenent del lloc on s’organitzen els Jocs, però ens consta que els hotels del territori estan rebent moltes trucades de familiars dels esportistes que volen vindre també a les Terres de l’Ebre.

Què és el que ha portat més feina a l’organització dels Jocs?
El més complicat de l’organització dels  World Sports Games (WSG) ha sigut tot el tema de les inscripcions i el control de logística i el transport. Rebrem més de 42 països de tot el món i més de 60 delegacions, ja que algun país participa en més d’una delegació esportiva, i això genera un gran volum de gent que necessita que atenguis les seves consultes. A més, les diferents seus dels Jocs estan molt disperses i, pel que fa a la logística,  es fa complicat quadrar-ho tot.

Parla de més de 42 països, quants prendran part dels WSG a Tortosa finalment?
Seran entre  42 i 45 països. No tenim la dada definitiva perquè estem treballant amb algunes delegacions que han tingut problemes amb els visats.

Quant a delegacions, quines destacaria pel que fa al nombre d’esportistes que porten?
Tenim tres grans delegacions: Israel, Itàlia i Mèxic. En un altre nivell també destaquen les delegacions d’Iran i Portugal.

El perfil dels esportistes és una de les particularitats dels WSG. Qui pot participar-hi?Els WSG són uns jocs esportius populars i amateurs on participa gent de  tot el món. Així, al ser uns jocs amateurs no hi ha limitació d’edat ni de temps de registre. Qualsevol persona de més de 16 anys i que tingui un cert hàbit esportiu podria prendre part de la competició.

D’altra banda, aquests Jocs tenen una altra peculiaritat i és que a més del vessant esportiu, també té molta força la part cultural i turística. Així,  són una oportunitat per conèixer gent d’altres països del món i intercanviar opinions i idees sobre tots els temes.

La cerimònia d’inauguració dels WSG serà el 2 juliol a l’estadi municipal de Tortosa. Quin tipus d’esdeveniment s’ha preparat?
L’acte d’inauguració tindrà un vessant cultural i molt tradicional de les Terres de l’Ebre. Serà una inauguració de gran format on hi haurà actuacions musicals i representacions teatrals. Creiem que serà una cerimònia molt vistosa que permetrà una gran exposició de Tortosa i les Terres de l’Ebre a escala nacional i internacional, ja que la inauguració d’uns jocs esportius és sempre un dels moments més àlgids de qualsevol competició esportiva.

Com plantegeu aquest acte i les proves, seran gratuïts pels aficionats que s’apropen a veure les competicions?
Sí, tant la inauguració com totes les proves de la competició seran d’accés lliure i gratuït.

Heu tancat ja el llistat de voluntaris. Com ha respost la gent?
Molt bé! Hem tancat les inscripcions amb el volum de voluntaris que ens havíem proposat. Seran al voltant de 400 persones, un nombre molt important que ens servirà perquè els WSG de Tortosa siguin un èxit.

La seu dels Jocs és Tortosa, però hi ha 7 subseus. Quin paper jugaran durant la competició?
Deltebre, Roquetes, l’Aldea, l’Ampolla, Amposta, La Ràpita i Salou tindran un paper fonamental. Cadascuna de les ciutats tindrà un o dos esdeveniments esportius al municipi i, per tant, seran un pol d’atracció esportiva i d’allotjament.

Quins esports acollirà cada ciutat?
Tortosa, la ciutat amfitriona, allotjarà la majoria d’esports com són el futbol, el bàsquet, la natació, els escacs, la lluita, el judo, el tennis, el minigolf, la petanca i part del tennis taula. Altres poblacions del Baix Ebre acolliran més esports: a Deltebre, el karate i el pole dance; a Roquetes, el voleibol i el fistball; a l’Aldea, el patinatge artístic i a l’Ampolla, el Wheel Gymnastics i el World Dance Sport.

Al Montsià, Amposta s’encarregarà d’organitzar l’atletisme, mentre que la Ràpita acollirà mamanet, el mini futbol, el voleibol platja i la lluita a la platja.

D’altra banda, Salou acollirà el futbol americà perquè disposa d’uns terrenys de joc necessaris i idonis per a aquest esport.

En un esdeveniment així, és important el suport dels clubs esportius del territori. Com s’han implicat amb els Jocs?
Els clubs esportius de Tortosa i les Terres de l’Ebre s’han implicat totalment en l’organització de la competició de la seva disciplina. Per tant, és una base molt important per tal de tenir en compte les especificitats de cada disciplina i que totes les proves es preparin correctament.

A banda dels Jocs pròpiament, comenta el vessant cultural i turístic de l’esdeveniment. Heu preparat algun programa paral·lel per donar a conèixer el territori?
Sí, hi haurà un programa cultural extens. A més, a Tortosa coincideix amb la Mostra de Jazz, que ha reforçat el seu programa per donar encara més potencial cultural a la ciutat. D’altra banda, també estem treballant amb empreses privades que aporten ofertes turístiques per a tots els visitants.

Una de les protagonistes de qualsevol competició esportiva és la mascota. Com viurà els WSG la Cuca?
La Cuca ja fa uns dies que passeja pels carrers de les ciutats seus per crear ambient i preparar a tota la gent de les Terres de l’Ebre de cara als Jocs. Durant la competició, anirà per totes les seus i instal·lacions esportives. I puc avançar que tindrà un moment molt destacat durant la cerimònia d’inauguració dels Jocs.