Rifenys acampen davant del consolat del Marroc a Tarragona amb la por de ser desallotjats

  La protesta és en solidaritat amb presos del seu país

  0
  478

  Des d’aquest dilluns al matí unes trenta de persones, per torns, estan acampant davant del consolat del Marroc a Tarragona, al barri de Sant Pere i Sant Pau. Ho fan per protestar per la repressió del govern cap als ciutadans de la zona, vetada a polítics i premsa europea. Precisament presos i familiars van iniciar fa sis dies una vaga de fam amb una única reivindicació: reubicar el líder de les protestes en una cel·la amb les mateixes condicions que la resta. En solidaritat amb aquesta vaga de fam, el tarragoní i membre del Moviment Popular Rifeny, Omar Ziani, ha iniciat la seva pròpia de vaga de fam en aquesta acampada.

  La idea dels participants és quedar-s’hi com a mínim fins al dia 8, període per al qual van demanar una autorització —especificant que es tractava d’una acampada— a la Generalitat. La Generalitat els ho va autoritzar i de fet els Mossos d’Esquadra tan sols han fet acte de presència per assegurar-se que tot estava anant correctament. Qui també s’hi ha personat ha estat la Guàrdia Urbana, cap a dos quarts de quatre de la tarda, que els ha assenyalat que haurien d’haver demanat permís d’ocupació de la via pública a l’Ajuntament de Tarragona. L’ordenança d’ocupació de la via pública prohibeix específicament les acampades, tot i que durant el 15-M l’any 2011 a la plaça de la Font es van fer els ulls grossos.

  El resultat de la visita dels Mossos ha estat fer-los treure unes fotos dels presos rifenys i algunes pancartes, a banda d’un altaveu des d’on cridaven consignes. Omar Ziani ha apuntat que aquest tipus d’acció, sense acampada, es va poder dur a terme sense problemes recentment, però que s’assessoraran per seguir la via “més pacífica i legal” en la seva protesta.

  L’Ajuntament només autoritzarà una concentració, no cap acampada

  Segons fonts municipals, la Guàrdia Urbana no tenia constància de l’ocupació permanent de la via pública i per tant aquesta concentració no disposa de permisos per a acampades ni equips de so. De moment no tenen previst desallotjar-los però el cert és que si hi passen la nit l’Ajuntament haurà de prendre una decisió, en un sentit o en un altre.

  Un any i mig de protestes al Rif

  La comunitat rifenya a Tarragona és important però no està quantificada ja que consten tots com a marroquins. En diverses ocasions, des que al passat octubre de 2016 fos assassinat un pescador a Alhucemas, rifenys residents a Tarragona han sortit al carrer per protestar i fer sentir les seves reivindicacions fora de les seves fronteres. “El Marroc s’amaga rere una façana d’haver assolit més drets humans, però és tot mentida”, apunta Omar Ziani, qui ara ha iniciat una vaga de fam en suport als presos. “La situació allà és més terrible que a l’edat mitjana”, apunta, “el govern del Marroc s’hauria de preguntar per què hi ha dotze milions de marroquins fora del país”.

  FER UN COMENTARI