Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Ricardo Cases presenta la seva obra fotogràfica a la Fundació Forvm

Avatar photo

La Fundació Forvmacollirà en el marc del festival SCAN Tarragona l'exposició Estudio elemental del Levante del fotògraf alacantí Ricardo Cases, un dels màxims exponents de la fotografia documental espanyola contemporània

Ricardo Cases pertany a una nova generació de fotògrafs documentals que deixenpetjada,i Cases n’és un dels més destacats. De tota aquesta generació però, Cases n’és un dels més destacats. En els darrers deu anys ha creat estil i escola, i molts dels seus seguidors s’hi emmirallen. El tractament de la llum, la saturació del color, els enquadraments singulars, sovint divertits, i una mirada pròpia, neta, cap a la seva mediterrània, la del Llevant, la de prop de casa seva, han estat de forma recorrent la font inesgotable per explicar l’essència d’un país. I Cases ho fa com qui no fa, a partir de la quotidianitat, dels hàbits dels seus veïns i de les particularitats de la seva terra. La seva obra és una mena de viatge visual i també antropològic cap als costums locals, els paisatges caòtics de les ciutats i els pobles de la costa valenciana, els conreus de tarongers, els personatges que hi cohabiten, o la llum majestuosa i eclipsant l’horta alacantina.

Amb la fotografia, Cases no denunciasinó que ens mostraamb una plasticitat única i respectuosa el món viscut, els seus orígens, la seva terra; i, aquest lligam sincer traspua clarament a travésd’una obra amarada de sensibilitat, de vitalitat i amb una originalitat envejable.

Estudio elemental del Levante, comissariat per Horacio Fernández, és doncs un compendi visual i eclèctic de la costa valenciana a través d’algunes de lessèries més exitoses del fotògraf: Paloma al aire(2011),El porqué de las naranjas (2014),Podríahaberseevitado(2015), Sol (2017), Estudio elemental del Levante(2018).

Estudio elemental del Levantes’inaugurarà en el marc del festival SCAN Tarragona el 18 d’octubre a les 19.30 h, a la Casa Canals, seu de la Fundació Forvm per la fotografia, amb la presència de l’artista idel comissari Horacio Fernández.

El dia 29 de novembre a les 18 h hiha programada una visita guiada a l’exposició. La mostra romandrà oberta fins al 9 de desembre de 2018.

Estudio Elemental del Levante de Ricardo Cases

El Llevant de Ricardo Cases és un univers fet de llum, sorpresa, precarietat i caos. Un país sense regles, inestable, fascinant i al•lucinatori, que, d’alguna manera, condensa l’esperit de l’Espanya contemporània.

Ricardo Cases (Oriola, 1971) és un dels caps de pont de la renovació que han col•locat Espanya als mapes de la fotografia contemporània mundial al tombant de segle. Bregat en el fotoperiodisme, el seu contacte amb el col•lectiu Blankpaper a mitjan dècada del 2000 i la passió compartida i retroalimentada per la fotografia van encendre la flama d’una cascada de creació libèrrima. Des dels primers treballs, la seva personalíssima obra és plena de radicalitat, vitalitat i humor, i impregnada d’una mirada antropològica i, en última instància, tendra vers els seus subjectes, sempre representants involuntaris de l’espanyolitat. Fotògraf intuïtiu, va anar polint els seus procediments fins que va aconseguir avançar-se a si mateix i caçar veritats que potser va tardar mesos a desxifrar. La seva obra més recent vola més amunt, sofisticant el llenguatge i assumint molts més riscos artístics, però sense perdre mai el fons lúdic, la capacitat de sorpresa i l’entusiasme per la fotografia (i la vida en el sentit més ampli) entesa com un joc.

En tots aquests anys de treball, la seva fascinació crítica però sincera pel món ibèric ha anat creant, al laboratori a escala que constitueix l’horta llevantina, un imaginari complex que conté les claus d’Espanya, però, sobretot, les claus de l’espanyol. Després de ser guardonat amb el premi de Cultura de la Comunitat de Madrid el 2017, aquesta és la primera ocasió que tenim per contemplar una mostra tan extensa i coherent de la seva obra. El conjunt dels treballs Paloma al aire, Podíahaberseevitado, Estudio elemental del Levante, Sol i El porqué de las naranjas constitueix un poderós corpus simbòlic que configura l’univers del Llevant com a un lloc colorit, anàrquic, salvatge i desconcertant, però absolutament reconeixible per a qualsevol espanyol. Benvinguts a aquest inquietant País de les Meravelles.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Tarragona, aparador de la fotografia internacional amb l’arribada del festival SCAN

Notícia següent

Tarragona millora la xarxa de centres cívics

Notícies relacionades