Reus serà l’epicentre de la dansa per uns dies

  Es tracta d'un dels concursos de dansa més ben dotats econòmicament dels que s'organitzen a l'estat espanyol

  temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

  Aquest dimecres 22 de març s’inicia a Reus la 8ª edició del Premi Internacional de Dansa Roseta Mauri, que culminarà dissabte 25 de març al vespre amb la gala final en què actuaran els guanyadors i també ballarins professionals consagrats, entre els quals Lucía Lacarra i Marlon Dino. A més dels premis econòmics, són molt valorats pels participants les beques de formació com la de la Royal Academy of Dance de Londres, la del Reial Ballet Danès, la del Campus Internacional Valencia Danza-Vermuts Miró i la beca per al curs intensiu Endanza Valencia.

  Es tracta d’un dels concursos de dansa més ben dotats econòmicament dels que s’organitzen a l’estat espanyol i un dels que aporta més projecció als guanyadors i finalistes. Els tres primers premis consisteixen en dotacions econòmiques de 5.000 euros (concedit per la Generalitat de Catalunya), 2.000 euros (atorgat per la Diputació de Tarragona) i 1.000 euros (atorgat per l’Ajuntament de Reus). A més, el palmarès inclou un premi beca d’estudis atorgant per la delegació a Espanya de la Royal Academy of Dance de Londres; una beca d’estudis del Reial Ballet Danès; un premi del públic dotat amb 600 euros atorgat per l’Associació de Professors de Dansa de les Comarques de Tarragona; una beca curs d’Endanza València 2015 i una beca pel VI Campus Internacional de Dansa de València-Vermuts Miró. En aquesta edici&oa cute; també s’ha instituït un premi honorífic a la trajectòria vinculada a la dansa, que portarà el nom de Roseta Mauri.

  Rècord de participants
  El certamen té inscrits un total de 36 ballarines i ballarins procedents de Catalunya, la resta de l’estat espanyol, Portugal i Ucraïna, cosa que suposa un rècord d’inscrits en aquest concurs de dansa des de la seva creació. D’aquests inscrits 29 són noies i 7 són nois d’entre 16 i 20 anys. Des de la Royal Academy of Dance de Londres s’ha explicat que la beca de la seva institució s’adaptarà en aquesta edició a les necessitats i característiques del ballarí o ballarina que l’obtingui.

  Tres dies de concurs
  El dimecres 22 de març serà el dia de la preliminar: es reben els concursants i s’assagen les variacions amb roba d’assaig a l’escenari, sense presència del jurat i a porta tancada. Dijous 23 al matí es portarà a terme, a porta tancada, la fase eliminatòria i a partir de les 16:00 h es designaran els concursants que passen a la semifinal. Durant la tarda, a partir de les 18:00 h en sessions obertes al públic i gratuïtes, es realitzarà la semifinal i a les 21:15 h és previst que el jurat anunciï els noms dels finalistes. Divendres 24 de març a partir de les 17:30 h i en sessió oberta al públic i gratuïta, es faran la classe de clàssic amb els finalistes, l’actuació dels finalistes, la votació popular i la deliberació del jurat, que proclamarà els noms dels guanyadors en les diferents categories a les 21:30 h aproximadament.

  El jurat de l’edició 2017 del Premi Internacional Roseta Mauri és integrat per José Carlos Martínez (director de la Compañía Nacional de Danza), president del jurat; Henning Albrechtsen, professor de dansa clàssica al Real Ballet Danès; Allison Brown, coreògrafa, professora i performer canadenca establerta a Frankfurt, Alemanya i Karine Seneca, actualment directora de la seva pròpia escola a Cannes (França) i professora col·laboradora i assistent de coreografia al Staatsoper Hannover.

  El professorat d’aquesta edició del Premi també inclou figures de gran prestigi i trajectòria en el món de la dansa, com són Arantxa Argüelles, la mateixa Allison Brown i el pianista Lluís Carmona.

  Gala de cloenda
  La gala de dissabte 25 de març, a les 21:00 h, serà oberta al públic prèvia adquisició d’entrada i inclourà l’actuació de destacats ballarins espanyols que actualment treballen a importants companyies de dansa internacionals, els quals compartiran escenari amb els tres guanyadors del Premi Internacional de Dansa Roseta Mauri 2017. A la gala final s’hi podran veure el duo Lucía Lacarra i Marlon Dino (estrelles convidades del Ballet de Dortmund i de la Russell Maliphant Company), Mai Kono i Javier Amo (ballarina solista i ballarí principal del Ballet Estatal de Baviera, Anjara Ballesteros, Álvaro Prieto i Alexis Oliveira (ballarins solistes de Les Ballets de Monte-Carlo) i Esteban Berlanga (ballarí principal de la Compañía Nacional de Danza).

  Activitats al voltant del premi
  Una altra novetat d’aquesta edició ha estat la projecció prèvia, el dia 17 de març al Centre de Lectura de Reus (cr. Major, 15), del documental “La Danza”, dirigit per Frederick Wiseman, sobre el Ballet de l’Òpera de París. Es tracta d’una activitat divulgativa que ha permès veure les interioritats, el dia a dia i els mètodes de treball i interpretació que se segueixen en aquesta companyia francesa.

  També com a acte paral·lel la periodista cultural Carlota Moragas ha impartit diferents conferències als alumnes de l’Institut Gabriel Ferrater de Reus i Jaume I de Salou explicant la dinàmica del concurs i sobre l’evolució de la dansa clàssica cap a estils contemporanis.