Reus recupera el passeig de la Boca de la Mina

  Finançat pels fons Feder, l'arranjament d'aquest emblemàtic camí és el projecte municipal amb més pressupost dels últims mandats

  La intervenció integral del passeig de la Boca de la Mina s’emporta més de 3 milions d’euros, convertint-se en el projecte amb més dotació pressupostària dels últims anys a Reus. Amb una subvenció directa dels fons Feder, la ciutat podrà recuperar aquest emblemàtic camí, desdibuixat i en cert desús, que va del barri Gaudí fins a l’Institut Pere Mata, passant per diversos masos, i que té continuïtat més enllà, cap a comarques veïnes. En el seus 1,3 quilòmetres de passeig, però, està ple de solcs, sense il·luminació ni punts on fer-hi parada. A part d’arranjar la problemàtica dels escòrrecs en el subsòl, es complementarà amb parcs botànics d’arbrats autòctons i plantes aromàtiques. L’objectiu és que el vial, construït el segle XIX, torni a tenir l’ús i funcionalitat com a zona d’esbarjo d’anys enrere. La consellera de Governació, Meritxell Borràs, ha anunciat aquest dilluns el finançament provinent dels Feder.

  La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, ha participat en la presentació del projecte, impulsat per l’Ajuntament de Reus, que ha estat inclòs en la nova convocatòria de subvencions del Fons Feder de Catalunya per als anys 2014-2020. La consellera ha destacat que en total es rebran 45 milions d’euros provinents dels fons europeus i que es distribuiran en ajuntaments de més de 20.000 habitants que tirin endavant projectes d’entre 1 i 4 milions d’euros.

  És el cas d’aquest projecte de Reus per arranjar i donar més vida a un camí mig oblidat del nucli de Reus. Malgrat discórrer des del nucli urbà, discórrer per diversos masos i connectar amb l’edifici modernista de l’Institut Pere Mata, el vial no és gaire freqüentat, sobretot perquè tampoc hi ha cap tipus d’il·luminació en tot el camí i el camí, que és de terra, està ple d’escòrrecs de l’aigua. El projecte contempla millorar aquestes deficiències i també instal·lar un sistema de reg intel·ligent.

  Un dels principals atractius seran els gairebé 20.000 metres quadrats de parcs botànics just en una cruïlla on hi ha una escola. D’una banda, es farà una zona verda i una altra, denominada com a parc d’olors. A la vegada, es recuperaran elements històrics de valor, com fonts, bancs, tanques, etc. L’objectiu del consistori és dignificar el camí com a zona tradicional de passeig i contribuir que el Pere Mata no sembli tan allunyat de la ciutat, i fomentar així l’entorn des d’un punt de vista turístic.

  “No tot és el tomb de ravals, calen altres centralitats”, ha declarat el regidor d’Urbanisme, Marc Arza. “S’hi venia a passejar i a menjar la mona… i volem recuperar la Boca de la Mina, tornar-la central i incorporar-la de nou a la ciutat”, ha afegit. “Ens permetrà donar nova vida a aquest passeig”, ha afegit la consellera, que aquest dilluns també ha participat en la presentació d’un altre projecte del Camp de Tarragona finançat pels fons Feder: la restauració del celler noucentista de Vila-seca.