Reus presenta una nova ordenança pels animals domèstics i la fauna urbana

  L'ordenança s'aprovarà al ple del dilluns 15

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
  Daniel Rubio, regidor de Medi Ambient, a la roda de premsa

  La nova Ordenança de protecció, benestar i convivència amb els animals de companyia i la fauna urbana es portarà a plenari el pròxim 15 d’octubre. L’objectiu és promoure la tinença i la protecció dels animals domèstics, apostant per la convivència responsable entre animals, propietaris d’animals i la resta de ciutadans de la ciutat. En el text de l’ordenança han contribuït entitats del municipi com Gent i Gossos, i el Refugi Baix Camp.

  L’ordenança substituirà a l’actualment vigent del setembre de 1990. Les novetats d’aquest text respecte al del 1990 es centra en assumptes concrets. En el cens municipal i la identificació dels animals de companyia. Des de l’inici de la campanya “No et perdis” el març de 2017 s’han censat un total de 4.744 gossos; un creixement del 300% vers dels censats anteriorment. Actualment, Reus compta amb 11.350 gossos, gats i fures censats. Daniel Rubio, regidor de Medi Ambient, ha assegurat que el cens “té l’objectiu de preservar la seguretat de l’animal”.

  Un altre punt de l’ordenança és la prohibició de la venda d’animals a la via pública o exposats en els comerços per tal que aquests no funcionin com a reclam comerciant. “És una manera d’incentivar l’acollida d’animals perquè hi ha molts esperant ser recollits”, ha destacat Rubio. En el 2016 es van recollir un 36% dels animals dels refugis; en el 2017, un 46%; i fins al setembre d’aquest any, un 41,5%. “Aquesta xifra ens permet ser optimistes i afirmar que No et perdis és una bona campanya”. A l’ordenança també es troba la tinença de gossos potencialment perillosos amb la que es vol tindre a tots aquests animals amb la seva llicència corresponent. L’ordenança vol incentivar la pedagogia; per això, l’Ajuntament dóna 30 dies per aquells propietaris d’aquests gossos per regularitzar la seva situació després de fer-li una primera advertència.

  A més dels gossos, també hi haurà un control de colònies de gats per evitar la proliferació d’aquestes. Només persones o entitats autoritzades podran fer tasques de manteniment, com l’alimentació, dels gats. La persona autoritzada comptarà amb un carnet per poder regularitzar la situació de les colònies dels gats. L’ordenança també controlarà la tinença d’animals salvatges urbans com els coloms. “Reus té greus problemes en la presència massiva de coloms; tenim més de 30.000 d’aquests animals en una ciutat de 105.000 habitants”, ha explicat Daniel Rubio.

  L’ordenança en el ple del dia 15
  El nou text passarà pel plenari el pròxim dilluns a la tarda. El regidor de Medi Ambient ha avançat que el grup municipal CUP s’ha desmarxat de l’ordenança i que el PSC ha dit que votaria en contra, encara que hagin estat co-redactors del text. “Em sembla una mica estèric agafar arguments que no són competència d’aquesta regidora; s’espera molt més d’aquest PSC”, ha assegurat el regidor de Medi Ambient.

  El PSC ha donat 3 raons per la seva propera votació en contra. La primera és que no recull que no es poden fer curses de braus; un aspecte que no és competència municipal ni autonòmica. La segona raó es centra en què el grup municipal vol permetre que els gossos també poguessin pujar en els busos; no és un concepte que sigui competència de la regidoria de medi ambient, sinó de l’empresa dels autobusos. La tercera i última és la creació d’una oficina de benestar animal; la regidoria de Medi Ambient té actualment 5 persones dedicades a la tinença d’animals.