Resignació a la Noguera per l’increment de mesures de prevenció davant la covid-19

  El Consell Comarcal avisa que hi ha 10 municipis on no hi ha cap cas positiu des del març

  Imatge d'arxiu de la ciutat de Balaguer. JULIO COLLADO

  La Noguera i la seva capital, Balaguer, viuen amb resignació l’increment de mesures de prevenció i contenció de la covid-19 que ha anunciat aquest divendres el Govern. Aquesta setmana ja es va posar de manifest un important increment de casos, sobretot a Balaguer i finalment la comarca s’ha inclòs en les zones on ara com ara cal parar més atenció per frenar la propagació del virus.

  Els més disconformes amb la decisió són els responsables de bars i restaurants que temen perdre clientela ja que han de reduir l’aforament al 50%. Des del Consell Comarcal s’ha lamentat la “gran desigualtat” en nombre de contagis a diferents municipis de la comarca ja que n’hi ha que des del març no en registren cap.

  Quan a mitjan d’aquesta setmana es va fer públic el repunt de casos de covid-19 a Balaguer i la Noguera, es van encendre totes les alarmes. De fet, el propietari d’un dels bars de la plaça Mercadal, Joaquim Torres, ha assegurat que la clientela ja ha començat a caure i ara accepta amb resignació les noves mesures i alerta que si al final han de tancar no sap com podrà “aixecar” de nou el negoci.

  Amb 278 casos positius confirmats des de l’inici de la pandèmia (10 més entre dijous i aquest divendres) Balaguer ja havia anunciat que suspenia tota l’agenda d’activitats durant una setmana i va anul·lar així concerts i activitats culturals, però també una cerimònia de record a totes les víctimes del coronavirus que s’havia de fer aquest cap de setmana. La mesura s’havia adoptat per conscienciar a la ciutadania que calia extremar les precaucions. Dimarts també es va saber que una residència geriàtrica de la ciutat tenia un brot amb 9 casos.

  Des del Consell Comarcal de la Noguera es considera que preservar la salut de la ciutadania ha de ser el “primer objectiu de qualsevol actuació”. Això no obstant, han apuntat que amb les dades actuals de casos positius de coronavirus a la comarca, es posa de manifest que hi ha una “gran desigualtat” en el nombre de contagis en els diferents municipis.

  En aquest sentit, destaquen que hi ha 10 viles on no s’ha registrat cap positiu des del març. Per això, assenyalen que aplicar les mesures restrictives a tota la comarca per igual “no respon a la realitat dels 30 municipis de la Noguera” ja que es limita activitats també en aquells que la incidència del virus “és mínima o no existeix”.

  El consell també ha informat que s’ha convocat una reunió telemàtica d’urgència amb tots els ajuntaments, la delegació del Govern i direccions de serveis territorials de la Generalitat a Lleida per fer una valoració comuna de les mesures, escoltar opinions i aportacions de les veus del territori.