Reñé, sobre l’utilització del 155 en el cas Sixena: “actuarem jurídicament en defensa de la unitat de la col·lecció i perquè les obres no surtin del Museu”

    El president de la Diputació de Lleida ha qualificat de "letal" i "molt preocupant" que es vulgui utilitzar l'article 155 en el cas Sixena i ha lamentat que hi hagi execucions judicials que responguin més a criteris polítics, la qual cosa és "inadequada" i "inapropiada"

    temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
    El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha reconegut aquest dijous a l’ACN estar sorprès pel requeriment que el jutjat 1 d’Osca va fer aquest dimecres al Ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, perquè traslladi a l’Aragó les 44 obres d’art en litigi que segueixen al Museu de Lleida, emparant-se en l’article 155, que estableix que el ministre és l’actual responsable provisional de Cultura de la Generalitat. “No esperàvem aquesta resolució ni la celeritat amb què aquest nou jutge l’ha exercit però consultarem els pròxims dies els nostres serveis jurídics per actuar jurídicament en la clara defensa de la unitat de la col·lecció i perquè les obres no surtin del Museu”, ha sentenciat Reñé. El president de la Diputació de Lleida ha qualificat de “letal” i “molt preocupant” que es vulgui utilitzar l’article 155 en el cas Sixena i ha lamentat que hi hagi execucions judicials que responguin més a criteris polítics, la qual cosa és “inadequada” i “inapropiada”.
    Reñé ha recordat que hi ha un acord per unanimitat del Consorci del Museu de Lleida per defensar que les obres continuïn a Lleida per totes les vies judicials possibles. Segons el president de la Diputació de Lleida, s’està avaluant la possibilitat de presentar recurs a la providència del jutjat d’Osca i la setmana vinent se sabrà quines accions judicials es prenen, tot i que ja ha avançat que almenys, des de la Diputació defensaran que les obres es quedin a Lleida “de manera contundent”.

    El president ha lamentat que l’article 155 és “letal en molts conceptes”. “Té una repercussió que traspassa el que hauria de ser l’àmbit de les gestions administratives i jurídiques” i “permet i preveu dur a terme moltes accions que són molt preocupants perquè estan lluny de les necessitats i les voluntats que en aquest cas des de Lleida es manifesten, i en el marc d’un procés judicial que no està tancat perquè encara hi ha recursos presentats”, recorda.