Protecció Civil desactiva l’ALERTA del pla INUNCAT, que queda en prealerta

  El pla d’emergències INUNCAT es manté en prealerta per la previsió d’un nou front de pluges aquesta tarda

  Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha desactivat aquest matí l’ALERTA del Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya INUNCAT un cop millorada la situació pel que fa a incidències sobretot a la ciutat de Girona derivada de les fortes pluges d’ahir. El pla es manté en prealerta per la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya d’un nou front que aquesta tarda pot afectar de nou les comarques de Girona i també de Barcelona i Catalunya Central.

  Les pluges d’ahir a la tarda van afectar intensament el Gironès amb molta pedra i calamarsa, es van desplaçar cap al litoral de Girona afectant també el Baix Empordà amb menys intensitat, i finalment cap al mar ja de cara a la nit-matinada. A Girona es van acumular un total de 65,6 litres; a la zona de Quart 41,6; a Sant Feliu de Guíxols 29,5 i a Banyoles 24,9.

  Per aquesta tarda, l’SMC preveu un nou episodi de pluges que podria afectar les comarques de Girona però també les de Barcelona i punts de la Catalunya Central. Els xàfecs podran anar acompanyats de tempesta i localment calamarsa i ratxes fortes de vent.

  El telèfon d’emergències 112 ha rebut des de les 19h d’ahir i fins avui al matí a les 9.30 hores, un total de 511 trucades a causa de les fortes pluges, la gran majoria al Gironès (444 trucades) seguit del Baix Empordà (45), Alt Empordà (7) i Pla de l’Estany (6), entre altres. Girona va ser la ciutat des d’on es van rebre més trucades (420) seguit de Castell-Platja d’Aro (16), Quart i Sant Feliu de Guíxols (9).

  Durant la matinada, els Bombers de la Generalitat han continuat treballant per resoldre problemes ocasionats per la calamarsa i tempesta d’ahir al vespre a la ciutat de Girona. El major nombre d’avisos es van concentrar entre les 19.00 hores i les 22.00 hores quan es van registrar uns 300 avisos. A partir d’aleshores i fins a les 10.00 hores d’aquest matí, s’han rebut una cinquantena més d’avisos.

  A hores d’ara, els treballs que s’estan duent a terme són per acabar d’evacuar l’aigua acumulada en alguns pàrquings i per retirar els gruixos de calamarsada que està amuntegada en alguns carrers de la ciutat que dificulten l’accés dels veïns a pàrquings i edificis. Membres de la brigada municipal de Girona també treballen per netejar carrers i baixos de calamarsa i pedra per tal de poder reobrir la circulació de carrers.

  El Sistema d’Emergències Mèdiques SEM ha informat que a causa de les tempestes i la calamarsa d’ahir a la tarda no hi va haver afectacions personals.

  Amb la nova previsió de pluges per aquesta tarda, Protecció Civil de la Generalitat demana a la ciutadania extremar molt la precaució en la mobilitat a les carreteres, i també molta prudència si us trobeu prop de lleres, rius i guals. En el moment de la tempesta cal allunyar-se d’aquest punts, no travessar-los mai i situar-se en algun punt elevat si és possible. Si les tempestes van acompanyades d’aparell elèctric, cal evitar situar-se sota els arbres o torres elèctriques.

  S’ha demanat també la neteja dels embornals i punts de desguàs als ajuntaments afectats ahir i pels que es preveu un nou front avui.