President de l’AEQT, Josep Francesc Font: “Volem oferir un entorn de competitivitat perquè Tarragona sigui un referent d’inversions i oportunitats”

Avatar photo

Quins són els principals objectius que té com a president de l’AEQT?

La competitivitat i la sostenibilitat són els dos eixos sobre els quals volem fer pivotar el projecte. El nostre principal objectiu és oferir un entorn de competitivitat perquè Tarragona sigui un referent d’inversions i oportunitats, fent-ho a més en harmonia amb les persones i el territori amb qui convivim.

Recentment heu presentat el Pla Estratègic 2017-2020. Quines són les vies a seguir?

Si agafem, com deia, la competitivitat i la sostenibilitat com a eixos principals, la nostra feina és incidir en aquells condicionants que fan el territori més atractiu. Millorar el preu de l’energia elèctrica, les infraestructures o seguir apostant per uns models formatius de referència són algunes de les nostres prioritats.

Un dels objectius de l’AEQT és fomentar la competitivitat de les empreses del sector químic al territori. Com ho duran a terme?

Tarragona té molts potencials que expliquen el perquè disposem del pol químic més important del sud d’Europa. Malgrat això hem d’incidir encara en alguns temes com esmentava abans. El preu de l’energia elèctrica o el Corredor del Mediterrani són dos exemples que ens cal una política industrial clara i decidia, que no ens resti competitivitat respecte els altres països que encapçalen l’Europa industrial.

Un altre objectiu és trobar aliats per reclamar un preu més just de l’energia. En qui pensa, concretament?

És un problema que no és exclusiu de la química, resta competitivitat a tota la indústria que n’és consumidora intensiva, i afecta a les inversions i a les oportunitats de futur. Si caminem cap a una Unió Energètica Europea el que necessitem és que s’eliminin les diferències de preu entre els països membres, no podem pagar un 25% el cost de l’electricitat que els nostres competidors.

Després de molts mesos, Espanya ja té govern. Què li demana?

Una política industrial clara i decidida, que ens ajudi a ser més competitius i sostenibles. La Indústria genera estabilitat i oportunitats, però necessita un compromís ferm i amb visió per part de les administracions.

Quin marge dóna l’AEQT al nou govern per tirar endavant l’execució del Corredor?

No es tracta de donar marges. Sabem que el Corredor és una infraestructura vital pel territori i per les empreses que estem aquí. Tenir-lo o no ens exposa a més o menys oportunitats d’inversió, que són, a la vegada, oportunitats de futur per la gent que viu al Camp de Tarragona.

Quin balanç fa dels més de dos anys de vida de ChemMed?

ChemMed és el punt de trobada de tots els que formem el sector químic al Camp de Tarragona: Indústria, Port, Universitat, investigadors, administracions… Allà el que busquem és el millor pel territori. Treballem per exportar la marca Tarragona com un espai idoni per a la inversió i, per tant, per a la creació d’oportunitats. El balanç és bo però encara ens queda molt camí per fer.

Un dels objectius inicials de ChemMed era atreure noves empreses als polígons nord i sud i no s’ha complert. Les expectatives eren massa altes?

No, les expectatives eren altes però som realistes que es tracta d’una labor a mig i llarg termini. Com he dit treballem amb aquesta visió, però dins d’aquesta tenim vàries missions. Hem de millorar els aspectes que ens resten competitivitat, hem de projectar la marca a l’exterior i hem de seguir creant sinergies, com ha fet l’AEQT en aquests darrers 40 anys, per seguir sent un pol de referència internacional.

El risc zero a la indústria química no existeix, com s’ha pogut observar fa uns mesos en l’explosió que es va produir en una planta d’Alemanya. Des de l’AEQT es fa alguna cosa per reduir al mínim aquest risc a les plantes de Tarragona?

La seguretat és laprimera prioritat dins de la nostra voluntat de millora contínua. Les empreses, individualment, i l’AEQT, com a col·lectiu, treballem cada dia per minimitzar el risc, protegir les persones i les instal·lacions. Som punters en molts aspectes, com han estat els Parcs Químics de Seguretat, el Pla de Contingències Marines o el Sistema propi de qualificació en Seguretat per a les empreses de manteniment habitual; tenim uns índex d’accidentabilitat amb rècords mínims històrics, però sempre volem anar a més. Millorar constantment. Forma part de la nostra manera d’entendre la sostenibilitat.

Com veu el futur del sector a Tarragona?

Diuen els experts que el sector químic serà el segon que més creixerà, mundialment, fins a 2030. A Tarragona volem formar part d’aquest creixement. La química dóna resposta als grans reptes de la humanitat: alimentació, salut, mobilitat, noves tecnologies, etc… En aquesta indústria de reptes nosaltres tenim la voluntat de ser cada cop més competitius i sostenibles, dos requisits indispensables per seguir sent una referència en el futur.

Mònica Brey 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Daniel Rubio, regidor de Medi Ambient: “No som conscients del cost que té l’incivisme a la nostra ciutat”

Notícia següent

Vila-seca es prepara per a l’onzena Trobada de Corals

Notícies relacionades