Presentació de les XI Jornades d’Arqueologia Industrial de Catalunya per primer cop a Tarragona

Avatar photo

El Museu del Port acollirà l’esdeveniment que se celebra cada tres anys

Imatge de les XI Jornades Patrimoni Portuari. Foto: CEDIDA

Avui, el president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, ha presentat al Museu del Port les XI Jornades d’Arqueologia Industrial de Catalunya dedicades, per primer cop, al ’Patrimoni portuari i les indústries relacionades als ports’ que es faran en el mateix Museu la setmana vinent, del 21 al 23 de novembre. Ahir es va presentar en el mateix espai el model del vapor Mont-Sant, una reproducció a escala 1:30, realitzada als tallers del mateix Museu i que s’incorpora a l’exposició permanent. Aquesta peça és un atractiu fonamental en les esmentades jornades i, segons el president, “aquest projecte del vapor Mont-Sant serà una de les comunicacions que es presentarà a les Jornades des del Museu del Port”.

Les Jornades s’organitzen conjuntament amb l’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i Arqueologia Industrial de Catalunya i, per primera vegada, es fan a Tarragona. Aquest esdeveniment s’inscriu en el programa d’actes que durant un any commemorarà els 150 anys del Port de Tarragona. Segons el president, “El nostre Port, a més de la part organitzativa, també té un paper important en la participació perquè hi presentem quatre comunicacions, de la cinquantena total que conformen les diferents sessions de les Jornades, sorgides de l’activitat i història directa del nostre patrimoni, des de les entitats culturals portuàries com són l’Arxiu i el Museu”.

Cal remarcar, ha seguit el president que “investigadors no vinculats directament amb el Port també presentaran comunicacions en referència al patrimoni portuari i les indústries vinculades als ports de la costa tarragonina amb la qual cosa podem dir que permetran en aquesta trobada que estudiosos al voltant dels ports puguin posar en comú els diferents punts de vista entorn el món industrial del patrimoni portuari de la nostra costa en particular i, en general, del patrimoni industrial portuari estatal”.

També han estat presents a la presentació, el president de l’Associació del Col·legi d’Enginyers a Tarragona, Lluís Maestre, i el president de l’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya (AMCTAIC), Josep Alabern, i el tresorer de l’AMCTAIC, Pere Puigdollers, que han lloat que l’acte es faci a Tarragona i la importància de les Jornades en un àmbit poc estudiats pel que fa al patrimoni portuari, com és el món dels ports.

Els àmbits en què es divideixen les Jornades abasten: Difusió i protecció del patrimoni, Edificis i equipaments, Indústries i serveis, Infraestructures i Miscel·lània. I pel que fa a les aportacions que els inscrits presenten abasten diversos àmbits territorials com ara Sant Feliu de Guíxols, València, Calafell, Tarragona, Sagunt, Barcelona, delta de l’Ebre, Galícia, Málaga, País Basc, Menorca, Huelva, Roma, etc. La conferència inaugural es farà el dia 21 de novembre, a les 12 hores, amb el títol La città e il porto. Venezia e la duplice eredità protuale, a càrrec de l’arquitecte Franco Mancuso, professor de Progettazione Urbanistica a la Facoltà di Architettura del l’Università IUAV dei Venezia. Professor d’urbanisme a la Universitat Iuav, exerceix la docència al Màster en Conservació, Gestió i Valorització del Patrimoni Industrial i a l’EMU, Màster Europeu en Urbanisme. Ha celebrat seminaris i conferències en diverses universitats i instituts d’educació, a Europa i altres països. També ha estat el director científic del projecte comunitari “Quadrats d’Europa, Quadrats per a Europa”, i els seus treballs han rebut importants premis nacionals i internacionals (Premi Nacional d’arquitectura TERCAS, 1990; Premi Nacional INARC, 1992; Premi Internacional Architecture in Stone, 2002; Medalla d’or per a l’arquitectura italiana, projecte finalista, Triennale di Milano, 2003; Premi Nacional Gubbio, 2003, Premi Luigi Piccinato, 2007, Premi TDA per a la restauració arquitectònica, 2008).

El programa de les Jornades també inclou propostes lúdiques en el darrer dia de les Jornades, 23 de novembre, com ara la visita teatralitzada en el recinte del mateix Museu, a càrrec de Baldomero Mallol, personatge que interpreta a un antic estibador que transportarà els assistents als molls de fa cent anys per tal d’explicar l’evolució tecnològica en les tasques de càrrega i descàrrega de mercaderies, una visita guiada al Museu de Fars instal·lat al far de la Banya que permetrà conèixer aquest edifici singular, únic testimoni dels fars de ferro construïts a finals del segle XIX per il·luminar la zona del delta de l’Ebre i, per finalitzar, es podrà gaudir d’un viatge en golondrina per les dàrsenes de l’interior del port amb la finalitat de veure l’actualitat del Port de Tarragona.

I, per acabar, Josep Maria Cruset també ha destacat el paper de l’espai amfitrió que acull les Jornades, perquè la cloenda de les Jornades anirà a càrrec de la responsable del Museu del Port, Mercè Toldrà, el 22 de novembre, a les 18 hores, amb la conferència de clausura Preservació i difusió del patrimoni portuari des del Moll de Costa del Port de Tarragona.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Un 37% dels habitatges d’ús turístic amb llicència a Girona s’ofereixen al mercat mentre que la resta estan inactius

Notícia següent

El tarragoní David Solé surt de la presó

Notícies relacionades