Posada en marxa del rellotge i del carilló de l’església prioral de Sant Pere de la ciutat

  temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

  Després de la recent intervenció de l’Associació dels Amics dels Rellotges de Reus i l’equip de l’IES Comte de Rius de Tarragona es completen les diferents fases de restauració que han permès posar en marxa el rellotge i el carilló de l’antic rellotge situat al Campanar de la Priora l de Sant Pere de la ciutat.

  El projecte de restauració es va iniciar l’any 2012, any en que es va iniciar la primera fase de restauració amb la participació dels alumnes de l’IES Domènech i Montaner de Reus.

  El que va començar com un projecte de curs dels alumnes del Grau Superior de Mecànica es va convertir finalment en un treball de recerca que va permetre la intervenció d’experts mecànics pel condicionament de les peces, procurant la restauració completa del mecanisme per poder-lo posar novament en funcionament. El rellotge, originari de l’any 1883, va quedar en condicions d’entrar en funcionament, exceptuant l’automatització dels cicle de remuntatge dels pesos, que no es va realitzar en aquell moment.

  Acabada aquesta primera fase, l’any 2013 es va constituir l’Associació d’Amics dels Rellotges de Reus que permetia seguir amb la restauració, i l’any següent, es va iniciar una nova fase del projecte, que localitza el carilló original de l’Església Prioral de Sant Pere, de l’any 1965, i el torna a instal·lar al campanar.

  L’any 2019, mitjançant un conveni entre l’Agència de Promoció de Ciutat «Reus Promoció», la Parròquia de Sant Pere Apòstol, l’Associació d’Amics dels Rellotges de Reus i l’Institut Comte de Rius de Tarragona, es va iniciar la darrera intervenció del projecte, amb la realització de la instal·lació elèctrica que ha permès l’automatització del rellotge i la connexió del carilló, amb l’objectiu de que es pugui posar en marxa.

  Aquestes darreres tasques d’automatització electro-mecànica de remuntatge del rellotge han comptat amb la participació dels alumnes de 2n curs del cicle superior de Disseny en Fabricació Mecànica de l’IES Comte de Rius.

  L’Agència de Promoció de Ciutat, responsable de la gestió de les visites al campanar, i la Parròquia de Sant Pere Apòstol han donat suport a aquesta intervenció, que recupera un element històric del campanar de la Prioral i contribueix a la seva posada en valor, millorant l’experiència cultural dels visitants, què poden veure en funcionament un dels pocs carillons que estan en actiu als campanars de Catalunya. Tots els quarts d’hora, el carilló reprodueix la melodia dels «Goigs de la Mare de Déu de Misericòrdia», que únicament es pot sentir a l’interior del campanar.

  A la mateixa sala on està ubicada la maquinària restaurada, un plafó explicatiu informa resumidament als visitants sobre l’antic rellotge del campanar i el seu procés de restauració.

  Visites al campanar

  L’Agència Reus Promoció ofereix als visitants visites al campanar en els següents horaris:

  Horari d’hivern (del 2/01 al 31/05 i de l’01/10 fins al 31/12)

  Dissabtes, de 12:00 h a 14:00 h i de 16:00 h a 18:00 h i diumenges i festius de 12:00 h a 14:00 h. Els dies 1/01, 6/01, 25/12 i 26/12, tancat.

  Horari d’estiu (fins al 30 de setembre)

  De dilluns a dissabte, de 12:00 h a 14:00 h i de 17:00 h a 19:00 h. Diumenges i festius, de 12:00 h a 14:00 h.

  El campanar és un dels elements més emblemàtics de Reus. Gaudí el va posar com a model de campanar que comparteix l’ús religiós amb el civil, com a punt de guaita. A més d’aquest esment del campanar, cal dir que Gaudí va recrear el disseny de la seva escala interior – helicoïdal amb l’eix buit- a les escales d’accés als campanars de la Basílica de la Sagrada Família, tal com recull l’arquitecte Cèsar Martinell en la monografia que va escriure sobre l’arquitecte.