La plataforma ‘Sijena Sí’ recull firmes per les obres de la Franja que hi ha al Museu de Lleida

  L'objectiu és donar suport a la demanda que va presentar el bisbat de Barbastre per aconseguir els 111 béns provinents de parròquies que havien estat del bisbat de Lleida

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
  La plataforma ‘Sijena Sí’ ha començat una campanya de recollida de signatures a través de la plataforma ‘Change.org’ per tal de donar suport a la demanda civil que va interposar el passat 13 de febrer el bisbat de Barbastre-Montsó contra el bisbat de Lleida i el Museu de Lleida per exigir a la Generalitat i el mateix bisbat que lliurin 111 obres d’art de parròquies de la Franja de Ponent que es troben al museu de la capital del Segrià. Després que el passat divendres 23-F el monestir de Vilanova de Sixena mostrés per primera vegada públicament les obres arribades des del Museu de Lleida amb l’ajuda de la Guàrdia Civil el passat 11-D, la plataforma es posiciona ara en aquest altre litigi, amb el lema ‘Barbastro Sí’. En aquest sentit, asseguren que ha arribat el moment que el bisbe de Barbastre rebi el suport de ”la ciutadania aragonesa i totes les persones de bona voluntat que creuen en la justícia” en aquesta ”lluita desigual entre David i Goliat de més de dos dècades”.
  El bisbat de Barbastre-Montsó va denunciar el passat 13 de febrer per la via civil al bisbat de Lleida i al Consorci del Museu de Lleida per les 111 obres d’art que formen part del Museu de Lleida i que el bisbat de Barbastre-Montsó reclama com a pròpies des del 1995 i en demana el trasllat a l’Aragó. La demanda arriba després que s’esgotés la via canònica per reclamar aquest art a través de la justícia de l’Església. Són peces artístiques de valor divers que estaven en una cinquantena de parròquies de la Franja de Ponent que havien format part de la diòcesis de Lleida però a partir de 1995 van passar a formar part de la de Barbastre-Montsó.

  Durant anys les obres van ser recollides i conservades pel bisbat de Lleida que les va dipositar al Museu de Lleida. Més tard, al 1998 el Govern les va blindar la col·lecció catalogant-la com a indivisible sota la protecció de la Llei de Patrimoni que impedeix que puguin sortir de Catalunya sense l’autorització del Departament de Cultura.

  La plataforma ‘Sijena Sí’ va néixer per donar suport a la reclamació de les obres de Sixena que hi havia al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i al Museu de Lleida. Per aquestes, també es van recollir signatures i dur a terme accions reivindicatives com marxes lentes i algunes de polèmiques com les que van dur a terme alguns membres de la plataforma fent visites amb pancartes als museus catalans.