Peter Frampton, Joe Bonamassa i Judit Neddermann tanquen el cartell del Guitar Bcn

  Vetusta Morla oferirà un tercer concert després d'exhaurir les entrades de les dues primeres dates anunciades

  temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts
  Imatge de l'artista Judit Neddermann durant un concert. ACN.
  Els guitarristes Peter Frampton i Joe Bonamassa, Jethro Tull, Judit Neddermann, el debut de l’actor Asier Etxeandía amb Mastodonte i el duet Ciao Marina són les darreres incorporacions al festival Guitar Bcn. El cartell de la 31a edició queda gairebé tancat amb una cinquantena d’artistes, entre els quals, els internacionals Zucchero, Joe Satriani (Pua d’Or del certamen), Pat Metheny, Noa o Pablo Milanés, i els músics de casa Pau Vallvé, Els Amics de les Arts, Carlos Sadness i Nil Moliner, Ferran Palau o Los Secretos. Sense oblidar els madrilenys Vetusta Morla i els tres concerts que finalment oferiran al festival en haver exhaurit successivament les entrades de la primera i la segona data a l’Auditori del Fòrum.
  El Guitar Bcn tanca aquest dijous de forma gairebé definitiva un cartell que aplega una quarantena de bandes i cantants, la gran majoria dels quals ja s’havien anunciat: Zucchero, Joe Satriani, Pat Metheney, Noa, Pablo Milanés, Nouvelle Vague, Danny Ocean, Núria Graham, Els Amics de les Arts, Ferran Palau, Vestusta Morla, Nil Moliner, Coque Malla, La Sra. Tomasa, Carlos Sadness o Suu. Aquests dos últims, per cert, han cantat plegat dues cançons avui en la presentació oficial del festival a la Sala Barts.

  Col·laboració amb Porta Ferrada

  Durant la presentació s’han anunciat els nous artistes del cartell i l’estrena de la col·laboració amb el Festival de la Porta Ferrada. Junts coproduiran els concerts del guitarrista Joe Bonamassa, el 13 d’agost a l’Espai Port del festival de Sant Feliu de Guíxols i, el dia abans, de Jethro Tull. Una entesa entre els dos certàmens que permet al Guitar Bcn programar dos artistes més enllà de les seves dates habituals i amb el suport financer del festival de la Costa Brava, segons ha argumentat el director de The Project i del festival barceloní, Joan Rosselló.

  Els altres artistes confirmats avui són Peter Frampton, veterà guitarrista que ja ha anunciat la seva retirada degut a una malaltia degenerativa i que abans passarà per Barcelona. La cantant Judit Nedderman -presentant nou disc-, el debut de l’actor Asier Etxeandía amb el projecte músico-teatral Mastodonte, el duet Ciao Marina. També s’ha oficialitzat l’actuació de Pau Vallvé (també presentant nou àlbum) i d’Andrés Suárez, dos concerts que ja lluïen al web del festival però que no s’havien anunciat públicament. El festival podria desvetllar properament un darrer artista per confirmar.

  ‘Flamencat’

  Sota el nom de Flamencat, el Guitar Bcn enguany vol fer-se ressò del “moment dinàmic i trepidant” que està vivint l’escena catalana del flamenc. Així, oferirà tres concerts als Jardins del Palau Robert i un a la presó de Wad-Ras “amb vocació social i inclusiva” per descobrir alguns dels talents emergents del gènere que viuen a Catalunya. Seran Maruja Limón, la jove cantaora Paula Domínguez, el guitarrista i cantant Marc Suárez (sorgit del projecte d’acompanyament a joves talents dels barris del Taller de Músics, Cabal Music), i el col·lectiu Las Norays, que, en un concert a la presó de Wad-Ras, desplegaran un espectacle de ball i pals tradicionals que revisa la petjada femenina en el flamenc.

  Aquest any el festival presumeix del fet que l’escena local aglutina quasi el 50% de les localitats a la venda. Tot plegat, en una edició que aspira a superar els 50.000 espectadors de la darrera edició (35.000 venudes hores d’ara), i que disposa d’un pressupost d’1,8 milions d’euros.

  Ho explicava fa unes setmanes i ho ha reiterat aquest dijous el director de la promotora The Project i del festival, Joan Rosselló: per primera vegada l’escena local acapara 25.000 entrades, és a dir, gairebé el 50% de les vendes potencials del festival.

  No és que la meitat del cartell el formin artistes catalans, sinó que alguns d’aquests actuaran amb grans aforaments que engreixen el total d’entrades venudes per músics d’aquí. Són els casos del concert d’Els Amics de les Arts, a l’Auditori del Fòrum el 16 de maig, el d’Arnau Griso, al Sant Jordi Club el 15 de febrer, o el doble concert de Nil Moliner a Razzmatzz (29 de març i 21 de novembre),

  Rosselló també ha reiterat que enguany es marquen com a objectiu superar els 65.000 espectadors. Els últims quatre anys el festival ha superat la xifra de 50.000 entrades venudes i ha registrat un 90% d’ocupació. Així mateix, el Guitar Bcn va ampliant i variant el catàleg de sales on se celebra, i en la propera edició en seran dotze: Liceu, Palau de la Música, Razzmatazz, Apolo i Apolo 2, Sala Barts, Teatre Auditori de Sant Cugat, Luz de Gas, Auditori del Fòrum, Sant Jordi Club i L’Auditori.