Pere Virgili, president del Consell Comarcal del Tarragonès: “L’Agrupació del Baix Gaià neix per fer-nos veure. Nosaltres tenim una oferta turística alternativa”

  temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

  Què és el Consell Comarcal del Tarragonès (CCT) i quina és la seva funció?
  És un estament públic que el conformen 22 municipis del tarragonès molt dispars entre ells. Tarragona, per exemple, té la meitat de la població que cobreix el Consell Comarcal, i Renau, per contra, té 150 habitants. Per tant, treballem amb municipis que tenen necessitats molt diferents. El que fem és oferir servei als municipis més petits, en aquest cas els que tenen menys 20 mil habitants.

  En aquest sentit, podem dir que el CCT té dues línies principals de treball: la de Serveis Socials, que és la més potent, i la de serveis mediambientals.

  A banda d’aquestes dues vessants, també treballem en altres departaments, com per exemple el d’urbanisme. Ara mateix, per exemple, s’està treballant en unes passeres que s’instal·laran a les lleres del riu Francolí i del Gaià, un projecte que feia anys estava damunt la taula i que enguany podem executar. Hem parlat amb els Ajuntaments afectats (La Riera, El Catllar, Tarragona, Constantí) i ens han donat llum verda. Ara estem en fase d’adjudicar els projectes.

  Alguna vegada ha dit que la feina del CCT no es veu. Manté l’opinió?
  Potser no es veu perquè som una administració que no genera recursos, a diferència de la Diputació, per exemple. El Consell Comarcal és una administració finalista. AIxò vol dir que rebem diners de la Generalitat i dels Ajuntaments (cadascun en funció del número d’habitants que té). D’ingressos en generem molt pocs.

  Parlem del Consorci del Baix Gaià. Quin paper juga aquí el CCT.
  Tots li diem Consorci Turístic del Baix Gaià, però no te aquesta figura administrativa, tot i que ara s’està parlant de que la tingui. És una Agrupació de Municipis sota el paraigües jurídic i econòmic del CCT.

  Una opinió meva és que aquesta estructura segueixi així, ja que els consorcis van tenir anys de pujada, però avui en dia s’estan desmuntant. Recordem el cas del Consorci Turístic de la Tarraco Romana, o la del consorci del Parc Tecnològic de Tarragona…

  Per tant, ara mateix qualsevol decisió que prengui l’Agrupació ha de passar pel CCT. No creu que aquest pas pot endarrerir la feina?
  Potser sí. Però hem de tenir en compte que al final són decisions tècniques i polítiques, i a tot això se li ha de donar cobertura legal. Necessitem aquest paraigües del CCT. La legalitat se li ha de donar, i l’Agrupació, de moment, no la té.

  Hi ha intencions d’alguns municipis que vulguin ser un Consorci Independent?
  Com he dit, s’ha parlat de la possibilitat de seguir explorant la possibilitat de constituir-se en un Consorci. Jo, personalment, no li veig la necessitat de crear altres administracions. El que entenc que hem de fer és posicionar-nos, prendre decisions i marcar un full de ruta. L’Agrupació neix per a fer-nos veure, també dintre del Patronat de Turisme de la Diputació. Enteníem que es dediquen molts esforços a la costa Daurada i que la resta de municipis del Gaià, però també Vendrell o Cunit, per exemple, tenien poca visibilitat. El que hem fet es buscar una línia de negoci peroferir des dels nostres municipis. Tenim el riu Gaià, la ruta dels castells… Una oferta diferent i alternativa.

  En quin punt es troba l’Agrupació del Baix Gaià?
  S’està preparant una APP, una nova web, i s’està parlant d’aparèixer més en publicacions escites. S’està treballant en un full de ruta que marca on volem anar i què és el que podem oferir.

  Vostè, com a president i també com alcalde de Roda de Berà, com li agradaria veure l’Agrupació?
  Com una pestanya visible més del Patronat de Turisme de la Diputació. Com un producte diferent i alternatiu sota el paraigües i el suport de la Diputació. Poc a poc podem aconseguir coses.

  Quina valoració fa del temps que ha estat president del CCT?
  A nivell de gestió he intentat passar sense fer massa soroll. Tot i que a vegades se m’acusi de poc visible o de poc lideratge. El que m’interessa és una bona gestió. Si les coses estan bé deixar-les i sinó millorar-les. Intento sempre arribar a acords sense grans escarafalls.

  A nivell personal marxo content perquè he obert molt l’angle de visió, i això serveix per veure la realitat d’altres municipis i com, davant d’un mateix problema, cadascú aporta la seva solució.

  DANIEL MARTÍNEZ