Per què el preu dels sortidors a les benzineres segueix pels núvols?

temps lectura-Temps de lectura: < 1 minut

A partir d’aquest divendres, 1 d’abril, els espanyols podran gaudir d’una bonificació mínima de 20 cèntims per litre de combustible repostat, d’acord amb la decisió adoptada pel Consell de Ministres dimarts passat, 29 de març. Aquesta iniciativa suposa un descompte de 20 cèntims per litre o quilo de combustible, depenent de la mena de carburant, de la qual l’Estat assumirà 15 cèntims i les petrolieres un mínim de cinc cèntims.

La nova mesura arrenca amb el preu del dièsel per sobre del de la gasolina, perquè el cost d’aquest combustible ha superat al de la gasolina 95 per primera vegada des de l’anterior crisi financera (la que va començar de 2008). En concret, el preu mitjà del gasoil s’ha situat en els 1,83 euros per litre enfront dels 1,81 euros de l’altre tipus de combustible, una situació que només s’ha donat una vegada: en l’estiu de fa 14 anys.

La mesura ha suscitat dubtes, perquè no s’observa cap canvi als sortidors de les benzineres. Tot i estar en vigor, els preus eren els mateixos que ahir. La raó és que la rebaixa s’aplica automàticament en el moment de pagar i figura de forma específica al tiquet de compra. Per tant, aquell preu que s’observa és el d’abans d’aplicar el descompte.