Pedro Sánchez allarga dues setmanes més l’estat d’alarma

    El Govern amplia al 26 d'abril els terminis després de consultar amb el comitè científic

    El Govern ha decidit prorrogar dues setmanes més l’estat d’alarma pel coronavirus, fins al 26 d’abril. Pedro Sánchez ha pres aquesta decisió després de consultar al comitè científic, que analitza totes les dades i els models estadístics que calculen com pot evolucionar l’epidèmia. El Govern havia llançat molts missatges positius en els últims dies, i insistia que la corba s’ha estabilitzat, però el contagi continua creixent i l’Executiu estén l’alarma dues setmanes més. És la segona pròrroga de 15 dies.

    Les dades de la setmana, amb una xifra de morts diària consolidada per sobre dels 800, van consolidar la dea ja instal·lada en l’Executiu que l’alarma s’ampliaria, encara que el que no era clar és què passarà amb la gran indústria i altres sectors no considerats fonamentals i que no poden teletrabajar. L’Executiu ha disposat per a ells una fórmula de permís retribuït que estava previst concloure després de la Setmana Santa.

    El Govern ja treballa en algunes mesures per a suavitzar el confinament, i entre elles està la de generalitzar l’ús de les màscares per a tota la població perquè pugui sortir més al carrer i tornar a algunes activitats. El problema és que no hi ha màscares per a tots els espanyols —és pràcticament impossible aconseguir-les ara en farmàcies o comerços— i per tant això només es podrà fer quan estigui normalitzada la seva distribució. En un mes hauria d’estar-lo.

    En qualsevol cas, i mentre arriben les dades que permetin començar a pensar a relaxar el confinament, l’Executiu busca suports per a evitar que el ple del Congrés que aprovi aquesta pròrroga, presumiblement el dijous -el Consell de Ministres serà el dimarts- es converteixi en una gran batalla política. Sánchez creu que el PP haurà de donar suport a la pròrroga. Més complicada serà la votació de les convalidacions dels últims decrets, que el PP amenaça amb rebutjar si no es modifiquen. Aquest diumenge Sánchez tornarà a reunir els presidents autonòmics per a intentar buscar suports i continuar aquest intent per rebaixar la tensió política.