Aquesta podria ser la setmana decisiva per a Salvador Illa. Tot i que encara no s’ha fet públic cap acord entre el PSC i ERC, es pot intuir que les converses entre les dues formacions estan més que encarrilades. De fet, la visita de Pedro Sánchez al Palau de la Generalitat la setmana passada va acabar d’evidenciar que l’apropament entre els dos partits és força notable. Esquerra va fixar com a data límit el 31 de juliol per tenir sobre la taula un preacord. Tot apunta que això serà així, ja que entre avui i dimecres es podria fer públic. No obstant això, no serà fins dijous quan finalment es sàpiga quin és el futur de la presidència de la Generalitat. La militància del partit republicà haurà d’avalar el pacte, i per tant, decidir si el PSC compta amb el suport d’ERC perquè Salvador Illa sigui investit.
Fins ara, l’entesa entre els negociadors del PSC i ERC ha sigut bona, ja que així ho han comunicat a les compareixences a la seu republicana durant les darreres setmanes. En tot cas, els 10.000 afiliats tornaran a tenir un pes important a l’hora de decidir el rumb del partit. Aquest escenari ja s’ha produït diverses vegades per prendre decisions importants. L’última, el novembre de l’any 2023, quan la militància va avalar a començaments de mes el suport a la investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern d’Espanya. Un 89% del total va ser a favor i la participació va ser del 43,61%. La majoria d’ocasions, els acords dels dirigents polítics han anat al compàs de la decisió dels seus militants. Però ara la situació podria ser ben diferent.
Context delicat a les files republicanes
Esquerra travessa un dels moments més complexos de la seva trajectòria. En primer lloc, la davallada de vots del 12-M va suposar un punt d’inflexió al partit independentista. La pèrdua de 13 escons va fer reflexionar els seus dirigents, i la situació va provocar que Pere Aragonès anunciés que abandonava la primera línia política. A més, la incertesa sobre la direcció del partit també agreuja el clima intern. Pocs dies després de les eleccions, ERC va emetre un comunicat on anunciaven la convocatòria d’un Congrés Nacional per tal de ‘fixar la nova estratègia de la formació i buscar la millor manera de recuperar la confiança del país’. De moment, l’únic que aspira a dirigir-lo és Oriol Junqueras.
A banda dels mals resultats del 12-M, el tema dels cartells de l’Alzheimer també ha sacsejat l’ambient republicà. El transcurs del mes de juliol ha estat marcat per aquest tema, que ha acabat amb l’abandonament del partit per part d’Ernest Maragall i les corresponents sancions a les persones implicades. Tot plegat, amb el component afegit de la possible ‘desconfiança’ que genera el PSC a alguns dels militants republicans, fa encara més difícil assegurar que aquest dijous la consulta resulti positiva per al futur de Salvador Illa com a president de la Generalitat. De fet, des de les Joventuts Republicanes es publicava un comunicat fa unes setmanes on es considerava que ‘l’unionisme no es podia apoderar del Govern de Catalunya’.
???? Les Joventuts d’Esquerra Republicana considerem que no podem permetre que l’unionisme s’apoderi del Govern de Catalunya, ni tampoc donarem suport gratuït a qui viu de l’independentisme màgic i buit de propostes realistes
???? Comunicat: https://t.co/9xdXmFeBYbpic.twitter.com/AdUXfR7RmD— Joventuts d’Esquerra Republicana (@JoventRepublica) June 12, 2024
De moment, caldrà esperar un parell de dies com a molt per conèixer les bases del preacord entre PSC i ERC. El model de finançament continua sent una de les peces clau a la negociació, i s’haurà de veure de quina forma es materialitza per tal de complaure els interessos republicans. En tot cas, la militància tornarà a significar una peça clau.