Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Els organitzadors de fires asseguren que no estan notant una afectació directa per la situació política que viu el país

Avatar photo

Catalunya acollirà durant el 2018 un total de 458 certàmens firals, 9 menys que enguany degut a què moltes fires bianuals se celebren en anys senars

La Federació de Fires de Catalunya (FEFIC) assegura que en aquests moments no hi ha indicadors que mostrin que la situació política que viu el país estigui tenint una afectació directa al sector firal ja que “no s’han desconvocat fires i aquestes mantenen els compromisos adquirits amb empreses i expositors”. Tot i això, el president de l’entitat, Ramon Ferrando, ha reconegut que “no hi ha un bon ambient al sector, de la mateixa manera que passa en el comerç”, malgrat destacar que algunes fires celebrades recentment han tingut “més èxit que l’edició anterior”. Catalunya acollirà el 2018 un total de 458 fires, 9 menys que enguany. Des de la FEFIC relacionen aquest decrement amb el fet que l’any vinent se celebraran 43 fires estatals i internacionals, respecte a les 58 previstes per aquest 2017, ja que moltes d’aquests fires són de caràcter bianual i se celebren només en anys senars. Per contra, les fires d’àmbit comarcal creixen en 6 certàmens, arribant a les 415, segons s’ha donat a conèixer en el marc del 24è Congrés de Fires de Catalunya que se celebra a les Borges Blanques.
La directora general de Comerç, Montserrat Vilalta, ha donat a conèixer que Catalunya acollirà durant el 2018 un total de 458 fires, de les quals 43 seran d’àmbit estatal i internacional i 415, d’àmbit català, comarcal o local. Així ho ha avançat durant la inauguració del 24è Congrés de Fires de Catalunya que se celebra aquest dimecres i dijous a les Borges Blanques, a partir de les dades facilitades pels diferents organitzadors firals d’arreu del país. En el cas de les comarques de Lleida, la previsió se situarà en 79 fires.

Per demarcacions, l’àmbit metropolità de Barcelona acollirà el major nombre de fires, 126 (que representen el 27,5% del total); seguit de la demarcació de Girona, amb 101 fires (22,1%); Catalunya Central, amb 80 fires (17,5%); Ponent, amb 46 fires (10%); Terres de l’Ebre, amb 38 fires (8,3% del total); Camp de Tarragona, amb 34 fires (7,4%); i l’Alt Pirineu i Aran, amb 33 fires (el 7,2% del total).

En relació amb aquest 2017, l’any vinent se celebraran a Catalunya 9 fires menys, descens que des de la FEFIC atribueixen al fet que la majoria de fires estatals i internacionals de caràcter bianual tenen lloc en anys senars. En aquest sentit, el 2016 es van celebrar a Catalunya un total de 454 fires. Pel que fa al 2018, encapçalen la llista les fires multisectorials, amb 137 certàmens previstos, un 29,9% més que enguany, seguides per fires relacionades amb l’àmbit de l’alimentació, vins i hoteleria, amb 109 certàmens, un 23,8% més que al 2017. En tercer lloc se situaran les fires d’artesania i ceràmica (54).

En els darrers onze anys, el sector firal a Catalunya ha evidenciat la seva resistència ja que tot i en períodes de major incidència de la crisi el nombre de fires celebrades arreu del territori sempre s’ha situat per sobre de les 410. En la darrera dècada, l’activitat firal s’ha mantingut i, fins i tot, ha experimentat una progressió positiva. Així mateix, el sector no ha està notant una incidència directa de la situació d’incertesa política que viu Catalunya, més enllà d’una afectació anímica entre els organitzadors, segons ha manifestat el president de la FEFIC, Ramon Ferrando.

Per la seva banda, l’alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, ha destacat la importància de les fires a les comarques de Lleida ja que “malgrat no tenir un gruix important de població si que representem un percentatge important pel que fa a celebració de fires”. Mir ho ha relacionat amb “la voluntat emprenedora del territori, combinat amb el fet de tenir productes d’excel·lent qualitat per donar a conèixer”.

24è Congrés de Fires de Catalunya

El 24è Congrés de Fires de Catalunya que se celebra a la capital de les Garrigues compta amb uns 120 inscrits. Entre els eixos principals del programa de la trobada hi ha la formació dels professionals i la posada en comú de diferents aspectes firals del dia a dia en la celebració de fires, per facilitar la tasca als organitzadors.

L’organització del certamen ha programat diferents ponències, tallers i debats per tal que els participants puguin compartir experiències i debatre sobre temes d’interès per als sector firal. En el marc del congrés, el Departament d’Empresa i Coneixement presentarà eines pròpies per facilitar la feina dels organitzadors de fires en el camp de les enquestes, mentre la FEFIC donarà a conèixer eines que ha desenvolupat, com el programa informàtic de gestió per l’estalvi de temps en els processos i una millor execució de la fira. La voluntat de la Federació de Fires de Catalunya és poder implementar durant el 2018 aquesta eina tecnològica, especialment en certàmens petits i mitjans.

Aquests aspectes més concrets, i d’altres com nou model de fires-mercat d’artesania, o legislació i normativa en instal·lacions temporals, es combinen amb ponències com les que han dut a terme aquest dimecres Xavier Graset, Pablo Foncillas o la que pronunciarà dijous Genís Roca.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Una família de Torregrossa acusa el seu advocat d’enganyar-los i quedar-se la indemnització per la mort d’un fill

Notícia següent

L’oli nou ja raja a Tarragona

Notícies relacionades