Nova sessió del cicle Grans Mestres amb “La Divina Comèdia” al Teatre Fortuny

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

  La nova sessió del cicle Grans Mestres d’aquesta temporada porta aquest dimarts 9 de maig al Teatre Fortuny (21:00 h) una versió de “La Divina Comèdia”, de Dante Alighieri. Es tracta d’una proposta del director i dramaturg reusenc Francesc Cerro-Ferran que té com a protagonista Mercedes Sampietro damunt de l’escenari. El muntatge incorpora música i cant en directe de la mà de la soprano Sara Blanch i cinc músics de l’Orquestra Camerata XXI.

  Tal i com recorda el responsable d’aquest espectacle Francesc Cerro-Ferran, “amb La Divina Comèdia, el Cicle Grans Mestres assoleix una fita històrica dins el panorama teatral nacional i internacional: pujar a escena per primera vegada l’obra més important de la literatura italiana de tots els temps”. Els assajos d’aquest espectacle s’han portat a terme durant les darreres setmanes a la Nau Ivanow de Barcelona, equipament al qual Cerro ha agraït la seva disposició i col·laboració amb el Cicle Grans Mestres.

  La presentació de l’espectacle d’aquest dimarts anirà a càrrec del doctor Joan Curbet, especialista en literatura i cultura del període de “La Divina Comèdia”.

  Acompanyament musical
  Mercedes Sampietro, acompanyada per la veu de la prestigiosa soprano Sara Blanch, posarà l’ànima a una dramatúrgia de l’immortal poema de Dante Alighieri, que narra les vivències del poeta durant el seu periple personal de descens a l’infern, el posterior pas pel purgatori i el seu ascens final al paradís. Un esdeveniment sense precedents que anirà acompanyat d’una de les millors veus musicals d’aquest país, que posarà una distingida melodia al verb gràcil de Dante.

  Es tracta d’una adaptació de la cèlebre obra literària de Dante Alighieri que es condensarà en una hora i deu minuts aproximadament a través de la veu de Mercedes Sampietro, qui encarnarà els papers de Dante, el poeta Virgili i Beatriu, a més d’altres personatges anecdòtics que apareixeran de manera intermitent durant el recital. L’espectacle recorrerà les tres parts de “La Divina Comèdia”, amb el pas per l’Infern, pel Purgatori i l’arribada al Paradís, amb el perdó final i l’assumpció de la saviesa humana.

  Durant la presentació d’aquest muntatge aquest divendres al Teatre Fortuny de Reus han intervingut també el director del Teatre Fortuny Josep Margalef i el representant de l’Orquestra Camerata XXI Xavier Blanc, el qual ha destacat la funció de la música de crear un ambient i afegir sentiments a la història que interpretarà Sampietro. En aquest sentit, s’han escollit peces musicals del moment històric de l’obra, situada entre el Renaixement i el Barroc, amb autors com Gluck, Haendel o Mozart.

  A través d’una intervenció enregistrada, Mercedes Sampietro ha destacat el fet que el cicle Grans Mestres ofereix recitals de gran qualitat des d’un teatre del territori, més enllà de la programació dels circuits de Barcelona. Per la seva part, la soprano Sara Blanch ha enviat un missatge de satisfacció per poder participar en el recital del Teatre Fortuny i fer-ho al costat de Mercedes Sampietro. Blanch, originària de Móra d’Ebre (Ribera d’Ebre), ha destacat també el sentiment de proximitat amb la ciutat de Reus.

  El muntatge audiovisual és responsabilitat, com és habitual en aquest cicle, d’Ivó Vinuesa.