Nova àrea de medicina pediàtrica i neonatal de l’hospital Trueta de Girona

  El treballs, llargament reivindicats per professionals i sindicats, han suposat una inversió d'1,8 MEUR

  L’hospital Josep Trueta de Girona ja té en funcionament la nova Unitat de Medicina Intensiva Pediàtrica i Neonatal. Els espais reformats, ubicats a la tercera planta del centre, han permès guanyar espai i instal·lar aparells electromèdics d’última generació. Es tracta de la primera fase d’un projecte que preveu la construcció d’una UCI Pediàtrica (UCIP), totalment nova i ampliada que, a més, permetrà fer més gran l’espai destinat a neonats. Els treballs han suposat una inversió d’1,8 MEUR i ha permès incrementar un llit més a la unitat, passant de tres a quatre, a banda de la creació d’una àrea d’aïllament. L’actuació es va anunciar fa un any i ha estat llargament reivindicada pels professionals i sindicats. De fet, el juliol passat centenars de persones van rebre el conseller de Salut, Antoni Comín, al centre en una protesta per denunciar el mal estat de l’UCI pediàtrica.
  Les obres es van començar a plantejar fa un any després que la direcció del centre reclamés millores a la UCIP i l’àrea de Neonatologia, uns serveis de referència a la regió sanitària de Girona. La reivindicació també l’han fet en reiterades ocasions els professionals, sindicats i pacients de l’hospital, que al juliol van rebre Comín en una protesta per denunciar el mal estat de la unitat.

  Es tracta de la primera fase de treballs d’un projecte de més abast, que implicarà la construcció d’una nova UCI Pediàtrica. Aquesta part d’obres ha permès guanyar espai a l’àrea eliminant la zona perimetral des d’on els familiars veien els nounats a través d’uns vidres. La zona estava pràcticament en desús perquè en els darrers anys s’ha implantat el concepte d’espais oberts. També ha permès la creació d’una àrea d’aïllament i ha dotat d’UCI d’un llit més, passant de tres a quatre. D’altra banda, han adquirit aparells d’última generació.

  Paral·lelament, el departament de Salut ha aprovat recentment el Pla funcional de l’UCI Pediàtrica i de Neonatologia del centre a partir del qual es podran iniciar els tràmits per licitar la redacció del projecte.

  El gerent del Servei Català de la Salut (CatSalut) , Miquel Carreras, diu que l’aprovació d’aquest document “reafirma” el compromís del Departament per fer la nova UCI. La previsió és que la licitació del projecte constructiu es pugui fer aquest 2017 i que a partir de l’any vinent s’iniciïn els tràmits per a l’execució de l’obra. Aquesta segona fase, que es fa en col·laboració amb els professionals, consistirà en adequar com a nova UCI l’espai que s’ha ocupat de manera provisional mentre s’han fet les obres de la primer fase.

  L’UCIP rep anualment entre 180 i 200 nens mentre la unitat de neonatologia n’ingressa entre 350 i 400. En total, hi treballen uns 70 professionals.