Nou projecte de l’ICS per atendre la depressió en l’atenció primària de Tarragona

Avatar photo

El projecte que lidera Enric Aragonès suposa un abordatge integral i multidisciplinari de la depressió major des de l’atenció primària

La iniciativa per posar en marxa un model assistencial per millorar el maneig de la depressió en l’atenció primària, el projecte INDI, és un dels primers treballs que ha estat validat per passar a la fase de portafolis de projecte del model d’innovació oberta de l’ICS, Innòbics. D’aquesta manera, aquesta idea passa a la tercera fase del procés d’innovació, posterior a la inclusió en el banc d’idees i del registre d’idees validades i prèvia a la fase pilot.

Atenció integral de la depressió des de l’atenció primària
El Projecte INDI (acrònim d’INterventions for Depression Improvement) suposa un abordatge integral i multidisciplinari de la depressió major des de l’atenció primària. La idea ha estat impulsada per Enric Aragonès, metge especialista en medicina familiar i comunitària del l’Equip d’Atenció Primària de Constantí. A més, Aragonès és investigador del Grup de Recerca en Salut Mental de l’Atenció Primària del Camp de Tarragona i de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV).

La proposta, que ja ha estat validada en un assaig clínic en centres d’atenció primària de Tarragona, s’articula a través d’un programa de formació continuada, del desenvolupament d’eines clíniques de suport a la presa de decisions, de la realització de sistemes de registre, de millores organitzatives, de la coordinació entre nivells assistencials i de l’empoderament dels pacients. Un dels eixos del projecte és la potenciació del paper de la infermeria en l’atenció dels pacients amb depressió.

Preparar la fase pilot
Enric Aragonès i el seu equip d’investigadors tenen sis mesos per poder dissenyar la fase pilot i definir el quadre de comandament integral i els indicadors d’avaluació, així com establir les fases d’implementació. Per poder-ho fer, compten amb el recolzament dels membres del Programa d’Innovació Oberta de l’ICS.

Innòbics és una plataforma online on tots els professionals de l’ICS poden proposar idees i projectes de millora que portin a millorar l’organització i l’atenció als ciutadans. Aquesta plataforma va començar a funcionar el mes de juny de 2016 amb l’objectiu de “crear cultura de la innovació a l’organització”, va explicar el director del Servei Català de la Salut, David Elvira.

La plataforma funciona com una comunitat, on tots els professionals comparteixen coneixement i enriqueixen les experiències amb les seves aportacions, cosa que afavoreix la transversalitat dels projectes i la comunicació entre els treballadors interessats en temes comuns. Des del mes de juny de 2016, han entrat a la plataforma més de 1.400 usuaris i s’han recollit més de 150 idees. Els diferents possibles àmbits d’innovació en el sector de la salut són els següents: els models de negoci, els models organitzatius, els models de gestió i prestació de serveis, els processos de producció, el model de recursos humans, els models tecnològics, els models de sistemes d’informació o les relacions amb els usuaris i amb l’entorn.

Quant a la innovació en serveis que es dóna als ciutadans, des de l’Institut Català de la Salut els principals objectius que es persegueixen amb el projecte Innòbics són incrementar la qualitat del servei a través de la millora de la qualitat tècnica, de la seguretat i de la satisfacció, tant dels usuaris com dels professionals; incrementar l’eficiència de la gestió i disminuir els costos de producció. Es pretén assolir això per mitjà del que s’anomena “innovació oberta”, és a dir, utilitzant el coneixement intern de l’organització i l’extern a ella, i creant comunitats d’innovació, compartint coneixement entre persones o institucions relacionades entre elles. Per implementar el projecte s’han constituït comissions d’innovació territorials (CITER), a cadascuna de les gerències territorials de la institució.

Aquesta metodologia d’innovació oberta a través de comunitats d’innovació, com Innòbics, ja s’aplica amb èxit en altres països com Noruega, Suècia, Dinamarca i el Regne Unit, on la utilitza el National Health Service.  La innovació esdevé clau en el futur de les institucions sanitàries i també és una eina de participació en aquests procés. Aquesta plataforma permet gestionar de forma integral els processos de creació, desenvolupament i aplicació de les idees innovadores aportades pels professionals. A més, ofereix informació en temps real i permet tenir una imatge global de l’estat de situació dels projectes i avaluar-ne de forma eficient la viabilitat en cada punt del procés.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Summer Market arriba a Tarragona

Notícia següent

Miquel Casellas: “El Vendrell és tot un museu”

Notícies relacionades