La mostra d’Agustí Centelles sobre el bombardeig de Lleida és la més visitada de la història del Museu Morera

  En els 3 mesos que ha estat oberta 9.000 persones han visitat el reportatge fotogràfic que il·lustra la duresa del bombardeig feixista de l'any 36

  El Museu d’Art Jaume Morera ha finalitzat la celebració del seu centenari amb la clausura de l’exposició ‘Agustí Centelles i el bombardeig de Lleida, Crònica d’un reportatge’, una mostra que s’ha convertit en la més visitada de la història d’aquest museu. Va ser prorrogada fins al passat diumenge 4 de febrer per l’èxit de públic i ha comptabilitzat 9.018 persones de tota condició i edat que l’han visitada en aquests 3 mesos que ha estat oberta i han pogut veure per primera vegada el reportatge fotogràfic íntegre del bombardeig feixista sobre Lleida on Centelles va captar la cruesa de les bombes entre les víctimes i els edificis de la ciutat. La mostra, comissariada per Oriol Bosch i organitzada pel Museu Morera amb la col·laboració del Centro Documental de la Memòria Històrica (CDMH) de Salamanca, commemora el 80 aniversari d’un dels episodis més cruents de la Guerra Civil espanyola: un dels atacs aeris més mortífers juntament amb els de Guernica, Durango o Granollers.
  En l’ofensiva contra la població civil van morir més de 250 persones, inclosos mig centenar de nens que en el moment de la funesta envestida de les bombes eren a les aules del Liceu Escolar. Una setantena d’instantànies revelen els mètodes de treball de l’autor i posen de manifest com Centelles va saber testimoniar com ningú el drama humà i la violència d’un dels episodis més colpidors d’aquest conflicte bèl·lic. L’aspecte emotiu ha estat un dels elements diferenciadors respecte d’altres exposicions organitzades pel Museu. Molts dels visitants també s’han interessat per la projecció del documental ‘El braç de les fúries’ (2007) de Jordi Guardiola i José Carlos Miranda o el llibre de visites de la mostra, que s’ha convertit en una petita joia, amb el testimoni i les emocions dels visitants.

  Les activitats educatives del Museu han aplegat 1.200 participants de 3r i 4rt d’ESO i Batxillerats. Per altra banda, prop d’un miler de persones han participat de les visites organitzades en grup.

  Cal destacar la taula rodona sobre ètica fotoperiodistica organitzada amb la col·laboració del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Demarcació de Lleida. La proposta va comptar amb la participació de Salvador Alsius (vicepresident del CAC), Sandra Balsells (fotoperiodista i professora de fotografia a la URL), Xavier Bertral (cap de fotografia del diari Ara) i Paula Velasco (doctora en filosofia especialitzada en estètica de fotoperiodisme).

  El Museu d’Art Jaume Morera va tancar el 2017 amb més de 12.000 visitants, amb un lleuger increment respecte de l’any anterior. Destaquen el mes de març, mes de l’inici de les activitats de celebració del centenari, amb 1.219; el mes de maig, amb 1.619, un mes amb força activitats culturals i, de manera significativa, els mesos de novembre i desembre, amb 3.618 i 2.249, per l’exposició Centelles, que en els tres mesos en què ha estat oberta ha estat l’exposició del Museu més visitada de la seva història.