La consellera d’Interior, Núria Parlon, i l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, s’han reunit aquest matí a l’Ajuntament de Barcelona per abordar la problemàtica de la seguretat a la capital catalana. Tal com van anunciar fa un parell de setmanes des del Govern, avui s’ha produït la primera trobada entre Collboni i Parlon. L’alcalde de Barcelona ha anunciat els dos acords que, de moment, s’han posat sobre la taula per tal d’engegar la maquinària. En primer lloc, es crearà un sistema d’investigacions conjuntes entre Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana. L’objectiu d’aquesta coordinació es centrarà en la detecció i persecució dels petits delictes, la gestió de la salut pública (relacionada amb els narcopisos), la multireincidència i la recent proliferació d’armes blanques. Segons ha detallat l’alcalde, es destinaran 120 agents – 60 de cada cos policial – que compartiran actuacions de manera conjunta en aquests àmbits mencionats. “És un avenç molt important”, ha remarcat Collboni.
A més, a banda de la coordinació, els dos governs també han anunciat que es produirà un intercanvi d’informació entre Mossos i Guàrdia Urbana. Bàsicament, tal com ha dit Collboni, la idea és ‘compartir la intel·ligència policial per tal de millorar l’eficàcia’. Això es materialitzarà, per exemple, en què la GUB tindrà accés al servei automàtic d’identificació dactilar, que fins ara només gestionava Mossos. D’altra banda, la policia catalana també podrà accedir a les imatges dels carrers de BCN, enregistrades per les càmeres de videovigilància. Segons han remarcat tant Collboni com Parlon, aquest intercanvi d’intel·ligència policial permetrà ‘agilitzar els tràmits’.
Eliminar les armes blanques
En un moment clau com el que es troba Barcelona – a les portes de les festes de la Mercè – el tema de les armes blanques ha pres protagonisme durant les darreres setmanes. De fet, fa uns dies que la Guàrdia Urbana ja fa controls específics a diversos punts – 82 en total – de la ciutat per tal de detectar i requisar aquests instruments. “No és normal ni correcte portar una arma blanca a la butxaca. Hi ha molta gent que encara no ho sap”, ha sentenciat la consellera Parlon. De fet, ha dit que en els pròxims dies el cos policial de Catalunya presentarà una actualització del Pla Daga, per tal de reduir la presència d’aquest tipus d’armes als punts on l’afluència de gent sigui més elevada.
Els controls de la policia de Barcelona durant aquests dies previs de la Mercè s’estan realitzant amb les pales detectores de metalls, que estan sent fonamentals per la identificació d’instruments com navalles o ganivets. De fet, Parlon ha avançat que es considerarà ampliar la presència d’aquest dispositiu durant els pròxims mesos. “No permetrem que es normalitzi la tinença d’aquest tipus d’armes”, ha reivindicat Collboni. Durant la roda de premsa també ha estat present el tinent de Seguretat, Albert Batlle. A banda de dimensionar els punts de control i els dispositius de vigilància durant els quatre dies de la Mercè, Batlle també ha informat que hi haurà més de 450 agents en cada torn perquè la presència policial a les aglomeracions sigui suficient.
Millora de les dades
La primera reunió entre els dos governs arriba després de conèixer les dades del trimestre d’estiu. Tal com ha expressat Parlon, la trobada ‘s’ha produït en un entorn molt positiu’, degut al decreixement de determinades taxes de delictes. Segons ha informat la consellera, s’han reduït en un 6,8 durant aquests tres últims mesos. Per ser més específics, els robatoris amb violència i intimidació han baixat un 5%, mentre que els robatoris amb força ho han fet en un 24%. “Les dades estan millorant considerablement”, ha remarcat la consellera d’Interior. Per la seva banda, Collboni ha defensat que aquestes mesures ‘arriben en un moment molt oportú’ i, segons l’alcalde, ho fan a temps. En tot cas, des del govern municipal esperen que aquesta futura coordinació entre les dues policies serveixi per a ‘millorar la percepció de seguretat de la ciutadania’.