Móra la Nova rep dues locomotores dels anys 50 que s’incorporaran al Caspolino

  Se'n restaurarà almenys una perquè encapçali la primera fase del projecte, amb la 'yeyé'

  Móra la Nova ha rebut aquest diumenge dues noves locomotores de principis dels anys 50 que s’incorporaran al projecte del tren turístic Caspolino. Les locomotores han entrat a l’estació de matinada, provinents de Madrid Fuencarral, i tenen un alt valor històric, ja que van ser les primeres elèctriques que van modernitzar la xarxa ferroviària després de la Guerra Civil. El repte dels voluntaris del Museu del Ferrocarril de Móra és ara restaurar-ne, de moment, una perquè torni a funcionar i encapçali la primera fase del Caspolino conjuntament amb la locomotora ja rehabilitada Ye-yé. El tren, que hauria de circular entre el Baix Aragó, les Terres de l’Ebre i Tarragona, està previst que es posi en funcionament l’estiu del 2019.
  La primera locomotora que s’intentarà rehabilitar de les dues que han arribat aquest diumenge és la que conserva el color original, un verd que s’ha descolorit. Un cop es repari, el Caspolino ja tindrà a disposició dues locomotores, aquesta, i la ‘yeyé’, a més de dos cotxes de viatgers ja restaurats, a més d’uns altres tres. El Museu del Ferrocarril incorpora així dues locomotores noves, elèctriques, fabricades el 1952 a França, anomenades ‘les franceses’ pels ferroviaris de l’època. Aquestes màquines van prestar servei des del 1956 en el recorregut de Barcelona a Móra la Nova, on s’acabava el traçat elèctric, i des d’aquest punt continuaven el trajecte, cap a Madrid, amb locomotores de vapor. Aquestes locomotores van acabar la vida activa a principis del 1990.

  Un cop van ser retirades del servei, algunes van ser desballestades, però no totes. Aquestes que han arribat a Móra han estat, fins el dia d’avui, custodiades al Museu Nacional Ferroviari, segons ha explicat el president de la Fundació per a la Preservació de Patrimoni Ferroviari Industrial de Móra la Nova (FPPFI), Jordi Sasplugas. Ara, Móra n’ha aconseguit la custòdia i dissabte es va iniciar el trasllat especial de Madrid en un trajecte de 15 hores. “Una odissea”, ha comentat Sasplugas, que ha explicat que també s’han transportat un comboi d’altres vehicles que es destinaran a Martorell, tot col·laborant amb una altra entitat per compartir les despeses del trasllat, que s’ha fet mitjançant una locomotora privada.

  Les dues locomotores s’han portat fins a la nau cotxera de les instal·lacions i, aprofitant aquest moviment, han mogut la locomotora ‘Bonita’, emblema del Museu, “perquè li toqui el sol”. La ‘Bonita’, que encara no està restaurada funcionalment, sí que ho està estèticament i és això el que s’ha aprofitat per fer la documentació fotogràfica que ha d’ajudar a la promoció del Museu. Tot plegat s’ha fet amb la col·laboració de diversos veïns, que s’han vestit de l’època, per fotografiar-se en l’escenari original, amb la torre i el pont giratori –que aquest diumenge ha operat- com a teló de fons. Finalment, els vehicles han entrat a la cotxera, des d’on es restauraran per culminar el projecte tant del tren turístic com del Museu.

  Paral·lelament, la FPPFI treballa per trobar el finançament que permeti rehabilitar la Mikado, per la qual ja s’havia demanat la seva inclusió al pla de foment turístic, que ha estat rebutjat per tercer cop. “És el segon any que hem estat a punt d’aconseguir-ho”, ha apuntat Sasplugas, que creu que tant des de l’Ajuntament –que sol·licita l’ajut- com des de la fundació se seguirà treballant per buscar mesures de finançament que facin que la Mikado sigui una altra de les peces que inicia el tren turístic. “Ara mateix no ho tenim garantit però hi seguirem treballant i esperem que aviat puguem donar bones notícies”, ha desitjat.

  Enclavament d’Interès Nacional
  Sasplugas ha explicat que aviat s’incorporarà una altra locomotora de vapor per un aspecte museístic, probablement l’any vinent. Forma part de la feina que l’associació fa amb la Direcció General de Patrimoni Cultural, amb qui es treballa braç a braç per dibuixar com ha de ser el centre de referència de tot Catalunya com a museu, una fita marcada per la FPPFI.

  A més, segons ha avançat Sasplugas, és possible que aviat hi hagi “bones notícies” pel que fa al finançament i a la incorporació de nous espais museístics, que podrien situar-se en altres instal·lacions municipals que avui dia es troben en desús, mitjançant la cessió o lloguer a preu baix. “Permetrà que Mora sigui, no només el centre de referència, sinó el primer enclavament de Catalunya declarat Bé d’Interès Nacional”, ha augurat Sasplugas.