Mor una cigonya atrapada en el sistema anti-nius a l’església de Gardeny de Lleida

  Ipcena exigeix la retirada immediata d'aquest sistema i anuncia que es querellarà contra els presumptes responsables de la seva instal·lació

  Una cigonya va morir aquest dijous a la tarda a l’església de Santa Maria de Gardeny de Lleida després de quedar atrapada en el sistema per evitar la construcció de nius d’aquests animals ubicat al campanar de temple, segons ha informat Ipcena. L’entitat ecologista sosté que la instal·lació “d’artefactes amb sirgues i una estructura de ferros en forma de paraigües col·locats en forma invertida” suposa una “trampa” per a les aus i assegura que “no compten amb l’autorització corresponent de l’administració” i, a més “estan prohibits en altres llocs”. En aquest sentit, des d’Ipcena han anunciat que es querellaran contra el capellà de la parròquia i el responsable de l’empresa Cigüeña Stop a qui l’entitat considera “responsables directes” de la mort de l’animal per un presumpte delicte contra el medi ambient. Així mateix, Ipcena demanarà a Territori i Sostenibilitat que ordeni la retirada d’aquest sistema anti-nius, tant de l’església de Gardeny com la de la de Sant Martí de la ciutat de Lleida.

  Els representants del bisbat, però, van assegurar que la mort de la cigonya atrapada es va produir en ser atacada per altres. Des d’Ipcena, en canvi, asseguren que les cigonyes són gregàries, viuen en colònies i no s’ataquen entre elles fora d’excepcions, i que en aquests casos puntuals, “les cigonyes acaben marxant” ja que es tracta d’accions “principalment intimidatòries”.

  Tot i això, els ecologistes insisteixen que en el cas de Gardeny, “la conseqüència de la mort de la cigonya va ser quedar atrapada sense poder alliberar-se” i en responsabilitza al capellà responsable de l’església, mossèn Gerard, que a més és el cap del Capítol de la Catedral Nova de Lleida, i el responsable de contractar els treballs d’instal·lació del sistema anti-cigonyes a l’església de Gardeny i també al bisbat, responsable de l’església de Sant Martí. També en consideren responsables els representants de l’empresa Cigüeñas Stop de Navarra, per haver col·locat el sistema i els aparells, “tot i ser conscients que podien comportar risc contra l’espècie protegida”.

  Des d’Ipcena, a més, denuncien que el responsable de l’església no disposa de l’autorització expressa per a la instal·lació dels aparells i sistema instal·lat en cap de les dues esglésies, ja que únicament estaria acreditat que disposen d’autorització per la retirada de nius. La instal·lació de sistemes anti-cingonyes requereix una autorització expressa que especifiqui aquests aparells i l’informe respectiu del departament de Territori que haurien d’acompanyar amb una memòria o projecte que, asseguren, no existeix. Tenint en compte la falta de documentació i els dos exemplars de cigonyes afectats per aquests sistemes, sol·liciten que s’ordeni la retirada “immediata” durant aquest divendres de tots aquests sistemes de les dues esglésies afectades, per “l’alt risc demostrat que suposen per a la vida de les cigonyes”.

  Una altra cigonya queda atrpada a l’església de Sant Martí de Lleida

  D’altra banda, l’entitat ecologista ha denunciat també que aquest divendres al matí una cigonya ha quedat atrapada en el sistema anti-cigonyes instal·lat a l’església de Sant Martí de Lleida. Aquest fet agreuja encara més el conflicte entre els ecologistes, el Bisbat i les administracions sobre la idoneïtat d’aquestes instal·lacions, després de la mort de la cigonya atrapada en el mateix sistema instal·lat a l’església de Gardeny de Lleida.