Mor als 84 anys Macià Alavedra, històric dirigent de CDC i figura clau dels governs de Jordi Pujol

  Va ser conseller de pes en tres departaments entre 1982 i 1997, i l'any 2009 va quedar esquitxat per la corrupció en el cas Pretòria

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
  L’històric dirigent de CDC Macià Alavedra i Moner (Barcelona, 1934) ha mort als 84 anys d’edat. Figura clau dels governs de Jordi Pujol, Alavedra va ocupar conselleries de pes com Governació, Indústria i Economia en el període comprés entre 1982 i 1997. També va ser diputat al Parlament en cinc ocasions i diputat al Congrés en tres. L’any 1978 en representació del seu partit fou un dels membres de la Comissió dels Vint que al parador de Sau va redactar l’avantprojecte de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya del 79. També va formar part de la mesa negociadora del conegut com a ‘Pacte del Majestic’, que va permetre la investidura de José Maria Aznar l’any 1996 amb els vots de CiU. A finals del 2009, Alavedra va quedar esquitxat per la corrupció en el cas Pretòria i va ser detingut juntament amb el seu excompany de partit Lluís Prenafeta. Després de reconèixer haver cobrat comissions del 4% per fer d’intermediari en l’adjudicació d’obra pública, l’Audiència Nacional el va condemnar el passat mes de juliol a un any i 11 mesos de presó i a una multa de 3,2 MEUR.
  Alavedra va ser declarat culpable dels delictes de tràfic d’influències i blanqueig de capitals, però va evitar la presó i la seva pena va ser rebaixada pels atenuants de confessió i dilacions indegudes després d’un pacte amb la Fiscalia anticorrupció.

  Nascut el 26 de març de 1934 a Barcelona, Macià Alavedra era fill de l’escriptor i periodista Joan Alavedra i de Montserrat Moner. Va passar part de la seva infantesa exiliat a França ja que el seu pare havia estat secretari de la Presidència de la Generalitat entre 1931 i 1934, durant les presidències de Francesc Macià i Lluís Companys. En tornar a la capital catalana es va llicenciar en Dret a la Universitat de Barcelona i va militar al Front Nacional de Catalunya. El 1975 fou un dels fundadors, amb Ramon Trias i Fargas, d’Esquerra Democràtica de Catalunya (EDC) –que s’acabaria integrant a CDC-, i a les eleccions generals espanyoles de 1977 va ser elegit diputat dins el Pacte Democràtic per Catalunya. En les dècades dels 80 i els 90, Alavedra es va erigir en home clau dels governs de Pujol, convertint-se en la seva mà dreta i assumint conselleries de responsabilitat com Governació (82-86), Industria i Energia (87-89) o Economia i Finances (89-97).

  Precisament com a conseller d’Economia va ser un dels negociadors del ‘pacte del Majestic’ que va investir president José Maria Aznar amb els vots de CiU i que va comportar, entre altres beneficis, la cessió del 30% de l’IRPF a les comunitats autònomes. El 1997 va deixar la política activa i va ser nomenat president del consell d’administració de la societat Autopistes de Catalunya (fins al 2003). També va ser president de les societats Abertis Logística i Kern Pharma. La cerimònia de comiat de Macià Alavedra està prevista per al proper 2 d’octubre a les 11.45 hores al Tanatori de Sant Gervasi.