Dissabte, 20 d'abril de 2024
És notícia

Mollerussa posa en marxa un projecte per combatre l’aïllament social i la inactivitat en majors de 65 anys

Avatar photo

Crea la figura de l''Amic de la gent gran', que farà una diagnosi prèvia i coordinarà les intervencions amb el suport del CAP i entitats socials

L’Ajuntament de Mollerussa posarà en marxa aquest mes de novembre un nou programa que sota el nom ‘No et quedis a casa’ té per objectiu prevenir l’aïllament social, la solitud i la inactivitat en persones majors de 65 anys. Per això, s’ha creat la figura de l”Amic de la gent gran’, que serà l’encarregat de fer la diagnosi prèvia per detectar els possibles beneficiaris entre les 2.000 persones que superen aquesta edat a Mollerussa i, un cop detectats, fer l’acompanyament en les diferents intervencions. L’alcalde Marc Solsona ha destacat la importància d’aquest ”nínxol de població” i ha remarcat que l’objectiu del projecte és ”fer-lo visible” per tal que es puguin ampliar així les polítiques socials per combatre una ”dependència invisible”. La responsable del projecte, Anna Carné, ha dit que es vol fer un ”treball amb xarxa amb la comunitat” perquè es puguin detectar ”situacions de risc” i evitar arribar a ”emergències socials”.
L’Amic de la gent gran comptarà amb el suport del Centre d’Atenció Primària (CAP) i també de les entitats socials com Càrites i Creu Roja i els serveis socials de base amb tots els quals ja s’ha contactat per establir els mecanismes de treball en xarxa. Un cop establerta aquesta col·laboració, primer es començaran les entrevistes personals amb les persones que des d’aquestes entitats considerin més vulnerables per després seguir amb la resta de persones majors de 65 anys de Mollerussa, les quals suposen aproximadament un 13% de la població total. En el cas de les persones que no es trobin en una situació d’aïllament social o falta d’activitat i que voluntàriament s’avinguin a col·laborar, el treball se centrarà en conèixer quins recursos usa i quin grau de satisfacció en tenen de cada un d’ells i així ampliar també l’estudi per afavorir la prevenció ja que també se’n farà un seguiment en el temps.

Pel que fa als beneficiaris d’aquest servei, la diagnosi prèvia incidirà en aquelles persones que visquin soles o amb familiars que no facilitin la socialització, que tinguin mobilitat reduïda o amb barreres estructurals al seu habitatge, que pateixin un procés de pèrdua ja sigui per jubilació o per la defunció de persones properes o que sentin inseguretat en la realització d’activitats diàries per haver patit algun traumatisme o ensurt.

Conèixer la realitat d’aquest sector de la població per adequar les polítiques socials i potenciar la detecció de situacions de vulnerabilitat i aïllament són objectius d’aquest servei que també promourà la implicació de la població en aquesta detecció a través dels comerços de proximitat, les entitats locals o el veïnat. Així mateix, també es busca la participació de la ciutadania en general amb l’objectiu de teixir estratègies que afavoreixin la promoció de l’envelliment actiu a través de la creació d’una Taula Social de Gent Gran, que faciliti el treball en xarxa.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’alcalde de Mollerussa assegura que no s’inaugurarà l’estació d’autobusos mentre el conseller Rull estigui a presó

Notícia següent

Un showcooking maridarà els millors sabors a la Fira de l’Oli DOP Siurana

Notícies relacionades