Miguel Muñoz guanya el seu tercer Open Internacional d’Escacs de Torredembarra

  S’ha arribat a la darrera ronda amb tres candidats al títol i finalment ha estat el gran mestre d’origen peruà, Miguel Muñoz, qui s’ha imposat a la resta de rivals

  L’Open Internacional d’Escacs de Torredembarra ha viscut una de les edicions més igualades i amb un final més ajustat en la seva dinovena edició, disputada al Pavelló Sant Jordi de l’1 al 9 de juliol. S’ha arribat a la darrera ronda amb tres candidats al títol i finalment ha estat el gran mestre d’origen peruà, Miguel Muñoz, qui s’ha imposat a la resta de rivals i ha sumat el seu tercer torneig torrenc –l’últim l’havia guanyat el 2013-. El gran mestre FIDE tarragoní Francesc Xavier Farran i el gran mestre ucraïnès Ruslam Pogorelov han completat el podi d’una edició que ha comptat amb 103 jugadors, la segona millor inscripció de la història del campionat.

  Pogorelov ha arribat a l’última ronda depenent d’ell mateix, ja que avantatjava amb mig punt Muñoz i Farran, però davant seu tenia el jugador tarragoní, a quin només valia la victòria per intentar guanyar el seu segon títol torrenc -el primer se’l va anotar el 2015-. Muñoz ha guanyat per la via ràpida el lleidatà David Monell en el seu tauler, mentre la partida del primer s’ha allargat gairebé el doble. Finalment Farran ha derrotat Pogorelov, però el desempat ha donat el títol a Muñoz. Tots dos jugadors han sumat 7,5 punts.

  L’actual campió de Catalunya sub-16, Albert Castillo, ha estat una de les grans sensacions de l’open torrenc. Ha estat l’únic jugador que no ha perdut cap partida i ha sumat 7 punts, empatant a 7 punts amb Pogorelov, que l’ha superat en el desempat. L’actual campió, el mestre internacional colombià Jorge González, ha quedat sisè per darrera del mestre internacional Joan Mellado, i per davant del vilafranquí Tomàs Sirera. Tots tres han sumat 6,5 punts.

  Precisament Sirera ha estat el primer classificat del tram de 1950 a 2099 punts d’ELO. En la resta de trams els campions han estat: Marc Calonge, Tarragona, 14è amb 6 punts (1800-1949); Enric Petrus, Cambrils, 23è amb 5,5 punts (1650-1799) i Lluc Estruch, Ateneu Guissona, 22è amb 6 punts (menys de 1650). La millor fèmina ha estat Maria Eizaguirre, de l’Escola Escacs Salou, 12a amb 6 punts, que també ha estat la millor sub-14. Com a primer sub-14 s’ha classificat Arnau Castillo (Club Escacs Vila Olímpica), 5è amb 3,5 punts. El millor jugador del Club Escacs Torredembarra ha estat Xavier Coca, 25è amb 5 punts.

  Homenatge a Joan Marcè
  El Club d’Escacs Torredembarra va aprofitar el lliurament de premis per distingir amb una placa a Joan Marcè Miracle, en reconeixement a la seva fidelitat a l’Open Internacional d’Escacs de Torredembarra i a la seva longevitat en la pràctica d’aquest esport, que el converteix en un exemple per a tots els escaquistes. Marcè, descendent de Torredembarra, té 91 anys i continua jugant a escacs amb el Club d’Escacs El Prat. Cada estiu ve a Torredembarra i juga el torneig internacional i des de en fa uns quants és l’escaquista de més edat que el disputa. Enguany ha realitzat una bona actuació, sumant 4 punts dels 9 possibles.