Més de 180 alumnes de secundària de Tarragona participen al concurs Ficcions

  L’objectiu principal d’aquesta iniciativa, creada per l’AMIC, busca impulsar l’ús de la llengua catalana a la vegada que incentiva la creativitat i la imaginació dels joves.

  temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

  La novena edició del concurs literari Ficcions, l’aventura de crear històries va tancar el passat dilluns 27 de febrer els registres de participació amb un total de 2.903 alumnes de 341 centres educatius, dels quals 182 participants de 24 escoles són de la província de Tarragona. A Catalunya, el total d’alumnes que participen al concurs Ficcions és de 2.039, provinents de 243 escoles diferents d’arreu del territori.

  Les escoles tarragonines amb més participació de l’edició d’enguany són l’IES Camí de Mar de Calafell (Baix Penedès), l’IES Joaquim Bau de Tortosa (Baix Ebre) i l’IES Berenguer d’Entença de L’Hospitalet de l’Infant (Baix Camp).

  En la darrera edició el Premi Territorial de Tarragona va ser per Mari Carmen Gallego, alumna del Col·legi el Carme de Tarragona. Per la seva banda, a les Terres de l’Ebre, el guardó el van rebre Ainhoa Carles i Iraïs Garcés de l’IES Joaquim Bau de Tortosa.

  El concurs
  Ficcions, l’aventura de crear històries està enfocat a alumnes de 14 a 18 anys que cursin 2n cicle d’ESO, Batxillerat o Cicles Formatius. L’objectiu principal d’aquesta iniciativa, creada per l’AMIC, busca impulsar l’ús de la llengua catalana a la vegada que incentiva la creativitat i la imaginació dels joves.

  Prenent cinc inicis de novel·la (Olor de colònia de Sílvia Alcàntara, L’aniversari d’Imma Monsó, El nom del vent de Patrick Rothfuss, L’aire que respires de Care Santos i L’altre costat de l’infern de Jordi Sierra i Fabra), els participants han d’escriure un relat dividit en tres capítols i penjar-los a través de la web (www.ficcions.cat) seguint el calendari d’entrega, que finalitza el 18 d’abril. La participació pot ser individual i/o en grup de fins a tres persones.

  Jurat i premis
  A partir del 18 d’abril, últim dia per entregar la darrera part del relat, un jurat format per persones vinculades al món literari i de l’educació s’encarregarà d’escollir els guanyadors i els finalistes. Amb motiu del 20è aniversari de l’AMIC, el veredicte es farà públic en un acte a La Pedrera de Barcelona el 25 de maig on es farà l’entrega de premis i on hi podran assistir tant alumnes finalistes com familiars i professors. Els primers premis seran un iPhone o una Play Station per a cada membre del grup guanyador, també es lliuraran premis territorials per a les millors històries de cada zona i es premiarà al professor/a més motivador/a.

  Anteriors edicions
  En la darrera edició el grup Letterman del Col.legi Kostka – Jesuïtes de Gràcia de Barcelona format per Òscar Escolano, Xavier Longás i Inés Marín van guanyar el Primer Premi del concurs amb la història “In Memoriam”, mentre que el Segon Premi se’l va endur el grup HOLMES, format per Maria Martínez de l’IES de Balaguer, per la seva història “No marxis, Júlia”.

  Dins el País Valencià, el Premi Territorial de València va ser pel grup mireia_bort integrat per Mireia Bort, a Alacant va guanyar Irene_hdez format per Irene Hernández i a Castelló se’l va endur maria_cdb, l’àlies de Maria Querol.

  A les Illes Balears, el grup QUEENS.COM format per Mariam Bouchaniata, Oana Andorca i Coral Heredia va guanyar el Premi Territorial d’Eivissa; a Menorca ho va fer Georgina Masanés, del grup Mariona8. El Premi Territorial de Mallorca va ser ex aequo entre el grup bamaco –pseudònim de Concha Català, Bàrbara Sánchez-Cantalejo i Mª del Mar Valdés– i el grup papaia2001 –format per Maria Magdalena Ballester i Bartomeu Payeras–.

  Organitza AMIC, compromís amb l’educació
  El concurs Ficcions, l’aventura de crear històries és una iniciativa de l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC) per promoure la lectura i l’escriptura en català entre els joves dels territoris de parla catalana.

  L’AMIC representa a més de dues-centes vuitanta publicacions en paper i digitals fortament arrelades arreu del nostre país, que conjuntament arriben a una tirada en premsa escrita en paper de 2.104.000 exemplars, mentre que en digital superen els 6.900.000 d’usuaris únics mensuals.