Lleida prepara Sant Jordi amb un programa d’activitats prèvies sobre literatura

  Dos concerts i tres espectacles teatrals serviran per obrir boca dins de la setmana prèvia d’activitats abans dels actes de la Diada

  temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

  L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha presentat avui el programa d’actes que la ciutat organitza amb motiu de la Diada de Sant Jordi i que tindrà inici el pròxim 15 d’abril amb tota una setmana prèvia d’activitats on “els diferents elements de la cultura hi seran representats, tant en l’àmbit de la música i del teatre com especialment en el de la literatura”, ha anunciat el paer en cap. Tall de veu d’Àngel Ros

  L’Ajuntament organitza cinc actes amb la literatura com a fil conductor, però a través de diferents formats, com concerts de música clàssica i espectacles teatrals, que tindran lloc a l’Auditori, la Llotja i l’Escorxador. Seran l’aperitiu de la Diada, el dilluns 23, on els carrers tornaran a omplir-se de parades de llibres i roses per fer els tradicionals regals. Fins ara, ha explicat l’alcalde, ja hi ha 154 peticions per instal·lar taulells.

  Ros ha destacat que el cartell d’aquesta edició de Sant Jordi tindrà un record especial per l’escriptor Manuel de Pedrolo, dins dels actes de commemoració de l’Any Pedrolo en el qual hi participa la Paeria, amb motiu del centenari del seu naixement. Sota el lema “Un any de lectures”, s’hi mostra una foto d’una banyera plena de llibres d’aquest autor.

  Pel que fa als actes previs, ha detallat la tinent d’alcalde i regidora de les Polítiques a favor de la Creativitat, la Cultura, l’Educació i els Esports, Montse Parra, el dia 15 tindrà lloc el concert ‘L’Alessandro Amante’, a les 19.00 a l’Auditori Municipal Enric Granados amb el contratenor Xavier Sabata, i la representació de l’obra de Federico García Lorca ‘Bodas de sangre’ a la mateixa hora a la Llotja. El dia 19 hi haurà una nova oportunitat per veure al teatre de l’Escorxador l’obra produïda per l’Ajuntament de Lleida amb motiu de l’Any Màrius Torres, titulada “ELLES, que l’acompanyaren tant. MÀRIUS TORRES en femení plural”, que permet redescobrir la figura del poeta a través de les dones importants a la seva vida. El divendres 20, l’Auditori acollirà el concert “Shéhérezade, 1001 nits màgiques amb l’OBC” i el dia 22 a la Llotja, el clàssic “Frankenstein”, de Mary Shelley, completarà d’aquesta programació prèvia de Sant Jordi.

  El dia 23, l’Ajuntament instal·larà també la seva parada on tornarà a regalar el llibre Escata de Drac, que arriba a la seva catorzena edició, amb relats de diferents autors centrats en Sant Jordi. Enguany els escriptors triats són Eduard Batlle, Montse Gort, Lorenzo Plana, Carme Romia i Emília Rovira i també es farà obsequi d’un punt de llibre dedicat a la recentment desapareguda Dolors Sistac.

  També es podrà veure al Pati del Palau de la Paeria l’exposició “Roses a la terra i al vent”, on poemes de Rosa Fabregat, ceràmiques d’Anna Artasona i pintures de Rosa Franco entraran en un diàleg amb la rosa com a protagonista. Per la tarda, es podrà gaudir del concert de la Banda Municipal de Lleida sota la direcció d’Amadeu Urrea a les 18.45 hores a la plaça Sant Joan, amb un repertori també en clau literària, on la música dialogarà amb la poesia de Shakespeare i Machado. A les 19.00 hores hi ha prevista al Pati de les Comèdies la ballada de sardanes que organitza el Grup Sardanista Montserrat amb la Cobla Jovenívola d’Agramunt.

  La Paeria també mantindrà la tradició del regal institucional d’un punt de llibre, fet amb la col·laboració de l’entitat solidària Shalom. Enguany, ha assenyalat Ros, un cop completada la col·lecció dels Gegants de la ciutat, s’ha optat per iniciar-ne una de nova centrada en el patrimoni de la ciutat, que tindrà com a primera expressió un punt de llibre amb la imatge del campanar de la Seu Vella.