Lleida emet 10.800 certificats per exportar productes d’origen animal a tercers països

  Un 15% de les certificacions expedides corresponen a exportacions que tenen com a destinació el Regne Unit

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
  Visita del subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Crespín, i el cap de la Unitat de Sanitat Animal de Lleida, Miquel Molins, durant la visita a l'empresa Caserfri d'Alcoletge. ACN

  La Unitat de certificació d’exportacions de productes d’origen animal de la subdelegació del govern espanyol a Lleida ha emès durant aquest any 10.800 certificats per exportar aquest tipus de producte a tercers països, una xifra que ha anat en augment des de la seva creació. Destaca el fet que el 15% de les certificacions emeses enguany corresponen a exportacions que tenen com a destinació el Regne Unit. Des que va començar la seva activitat el juny del 2019, la Unitat ha emès a l’entorn de 20.000 certificacions després d’haver incrementat de forma progressiva el seu volum de gestió amb el pas dels mesos. Durant el primer any de funcionament, va emetre 500 certificacions, mentre que el 2020 van ser 9.000.

  El subdelegat del govern de l’Estat a Lleida, José Crespín, ha indicat que les previsions per aquest any són arribar a les 12.000 certificacions, volum que consolida la Unitat de Lleida en la quarta posició del rànquing estatal, segons les dades del CEXGAN (Certificació d’Exportacions Ramaderes) del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

  80% de certificats d’exportació de carn i productes carnis

  Dels 10.800 certificats d’exportació emesos des de principis d’any, el 80% correspon a carn i productes carnis, sobre tot de porcí amb un volum de 156.000 tones. Durant el segon semestre del 2021 s’està notant un canvi de tendència i, si en els sis primers mesos es certificava per exportar de forma majoritària a la Xina, actualment s’expedeix per exportar carn i productes carnis a Filipines, Corea del Sud i Japó. A més, segons les dades de la Unitat, s’està obrint camí a nous mercats com ara Perú, Colòmbia i Xile.

  El 20% restant de les certificacions emeses correspon a animals vius (11%) i a alimentació animal i farratges (9%). Destaquen, en aquest sentit, els 30.000 vedells i els 2,5 milions de pollets d’un dia que s’han certificat des de la Unitat de Lleida per ser exportats al Marroc. Així mateix, també s’han expedit 240.000 tones de farratges amb destí a Emirats Àrabs, Aràbia Saudita, Japó i Corea del Sud.

  Del total de certificacions d’exportació emeses, un 15% han estat per exportar al Regne Unit ja que com a conseqüència de l’entrada en vigor a principis d’aquest any del Brexit, les exportacions a aquesta destinació requereixen complimentar una operativa exportadora diferent a la qual s’aplica als països comunitaris. La Unitat de la Subdelegació també ha emès certificacions per exportar altres tipus de productes com ara llet, ous i mel, així com mascotes.