Lleida, a punt per a la Setmana Literària de Sant Jordi

  L’alcalde Larrosa avança que el Xalet dels Camps Elisis acollirà la nova biblioteca pública del marge esquerre de Lleida

  temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

  La Setmana Literària de Sant Jordi que organitza l’Ajuntament de Lleida homenatja enguany l’escriptora Dolors Sistac i convida a gaudir de la veu d’Ainhoa Arteta i del teatre de Màrius Serra, entre moltes altres propostes.

  Sardanes, la Banda Municipal de Lleida i la parada de Sant Jordi de la Paeria, on es distribuirà una nova edició de la publicació Escata de Drac, completen un programa que té com a objectiu “incentivar la lectura i la compra de llibres tot l’any”, ha assenyalat el paer en cap, Fèlix Larrosa.

  Nova biblioteca als Camps Elisis

  L’alcalde ha presentat avui els actes de Sant Jordi i, a preguntes dels mitjans dels mitjans de comunicació, ha avançat que el Xalet modernista dels Camps Elisis és l’espai on la Paeria té previst ubicar la nova biblioteca pública per a la zona sud-est de Lleida, que inclou els barris de Cappont, Bordeta i Magraners.

  La posada en marxa d’aquest nou equipament està en la línia de l’objectiu de promoure la lectura i el saber a través dels llibres entre la ciutadania, segons que ha destacat Larrosa.

  La biblioteca tindrà, també, una orientació lúdica pensada per a les famílies amb infants però estarà oberta a tota classe de públic, ja que a més es plantejarà com a espai per a fer actes i presentacions diverses. L’alcalde ha emfasitzat que es potenciarà la interrelació amb l’espai que l’envolta, els Camps Elisis.

  La nova biblioteca al marge esquerre, que forma part del Pla Estratègic de Cultura de l’Ajuntament de Lleida, s’està treballant amb la Conselleria de Cultura de la Generalitat: “estem acabant d’encaixar el que són el metres disponibles i els que s’acabarien necessitant. Ens agradaria que en el Pla de Biblioteques de la pròpia Generalitat poguéssim trobar la fórmula d’operació per tirar endavant la conversió del Xalet dels Camps Elisis en biblioteca”.

  La roda de premsa de la Setmana Literària de Sant Jordi s’ha celebrat a la Biblioteca del Centre Cívic de Balàfia, amb la presència de la tinent d’alcalde Montse Parra.

  Notre Dame, un advertiment sobre el patrimoni

  En la presentació dels actes de Sant Jordi, l’alcalde ha tingut un record per al patrimoni i per a la ciutadania francesa amb motiu de l’incendi de la catedral de Notre Dame de París. Larrosa va trametre un missatge de suport a l’alcaldessa Anne Hidalgo ahir a la nit.

  “Aquest sinistre és un advertiment amb caràcter general de l’obligació que tenim de preservar el patrimoni històric artístic a tots els nivells. Les nostres construccions, especialment les religioses, tenen uns sostres que són de fusta i, en alguns casos, històrics com és el cas de l’Oratori dels Dolors de Lleida. [L’incendi de Notre Dame] m’hi ha fet pensar moltíssim”, ha dit l’alcalde, que ha recordat la recent i “contundent” actuació que la Paeria va haver de dur a terme a la coberta de l’Oratori dels Dolors, en especial, en les encavallades de fusta, originals del s. XVIII.

  45.000 Escates de Drac

  L’Ajuntament de Lleida celebra aquest Sant Jordi el 15 aniversari de la parada institucional i de la posada en marxa del llibret Escata de Drac, del qual s’han distribuït 45.000 exemplars en aquest període. 70 escriptors de la ciutat i del conjunt de la província i també de la Franja han deixat la seva empremta en aquesta publicació que s’exhaureix any rere any.

  Els autors d’enguany són Jaume Barrull, Teresa Colom, Meritxell Nus, Enric Pinyol i Màrio Sasot.

  Recordant Dolors Sistac

  Fragments d’una Vida (Lleida, 1922-2018) és el títol de l’homenatge que la Paeria retrà a l’escriptora recentment desapareguda Dolors Sistac. Serà el dimecres, 24 d’abril, a les 20 h, al Teatre de l’Escorxador. L’entrada és lliure.

  Hi participaran Marta Alòs, Maria Barbal, Josep Borrell, Concepció Canut, Pep Coll, Rosa Fabregat, Jordi Pàmias, Francesc Pané, Paquita Sanvicén, Josep Varela i Vidal Vidal. La interpretació escènica serà a càrrec de l’actriu Clara Olmo i la intervenció musical de la pianista Marta Castelló.

  Altres actes de la Setmana Literària de Sant Jordi seran una sessió introductòria de la figura de Pompeu Fabra; el Concert Institucional de Sant Jordi amb la Banda Municipal de Música; la Ballada de Sardanes de Sant Jordi amb la Cobla Jovenívola d’Agramunt; l’espectacle Passem una Estona, a càrrec de la Companyia Nopatiskos Teatre; l’aplec de la Mare de Déu de Montserrat amb la Bellpuig Cobla; la representació de l’obra teatral Qui ets? de Màrius Serra, i el recital de la soprano Ainhoa Arteta.