L’Hospital Universitari Sant Joan de Reus estudia una nova via pel tractament del càncer de mama amb metàstasis cerebral

Avatar photo

Les teràpies locals constitueixen el tractament estàndard en aquests casos, però si la metàstasi cerebral progressa, no existeixen alternatives específiques autoritzades

Càncer de mama. Imatge d’arxiu.

L’Hospital Universitari Sant Joan de Reus participarà en PHENOMENAL, un assaig clínic per a tractar el càncer de mama (CM) amb metàstasi en el cervell. Aquest estudi, impulsat per MEDSIR, companyia de recerca independent en oncologia, explorarà una alternativa eficaç als tractaments de referència que s’utilitzen en aquests casos, la radiocirugía i la radioteràpia, ja que quan aquests no aconsegueixen frenar la progressió de la metàstasi, no existeixen teràpies autoritzades per a tractar als pacients.

Després del càncer de pulmó, el càncer de mama (CM) és la causa més comuna de desenvolupament de metàstasis cerebrals. S’estima que entre un 10 i un 16% dels pacients amb càncer de mama metastásicodesenvolupen metàstasi en el cervell – un percentatge que s’eleva fins al 30% si s’inclouen les dades de les autòpsies, ja que és habitual que aquestes metàstasis no es detectin correctament durant el tractament del pacient.

“Atès que el CM amb metàstasi cerebral actualment no té cura, l’objectiu terapèutic actual és trobar un tractament capaç de frenar la progressió del càncer, cronificando la malaltia i pal·liant els seus símptomes per a mantenir una bona qualitat de vida dels pacients”, explica el Dr. Kepa Amillano Párraga, oncòleg mèdic de l’Hospital Sant Joan de Reus.

La utilització de teràpies sistèmiques, com la quimioteràpia o les teràpies dirigides, està limitada en els casos de CM amb metàstasi cerebral, ja que la majoria dels fàrmacs no són capaços de travessar la barrera protectora situada entre els vasos sanguinis i el fluid cerebral, la qual cosa impedeix que els agents terapèutics arribin al lloc on han d’actuar.

Nous horitzons per al tractament del CM amb metàstasis cerebrals

L’assaig clínic PHENOMENAL avaluarà l’eficàcia del irinotecan liposomal (nal-*IRI) en pacients amb CM del subtipus HER2 negatiu, és a dir, que no expressen la proteïna HER2. Aquest fàrmac actua impedint que l’ADN pugui replicar-se quan es formarà una nova cèl·lula, la qual cosa contribueix al fet que es paralitzi el creixement i desenvolupament del tumor. El irinotecan, està envoltat per una càpsula de nanopartícules que ho protegeixen amb la finalitat de fer que més quantitat del principi actiu arribi al lloc on ha d’actuar, sense degradar-se pel camí o ser eliminat pel propi cos.

Molècules similars han demostrat activitat en pacients amb afectació del sistema nerviós en assajos clínics previs, la qual cosa reforça la hipòtesi que nal-*IRI pot mostrar beneficis en pacients de CM amb metàstasis cerebrals.

L’objectiu del PHENOMENAL, dirigit pel Dr. Javier Cortés, oncòleg mèdic del InternationalBreast Cancer Center, és generar l’evidència necessària que brindi als oncòlegs noves opcions terapèutiques eficaces per al tractament d’aquests pacients. Encara que la supervivència dels pacients amb CM continua millorant gràcies als avanços en el diagnòstic i tractament, el pronòstic quan es produeixen metàstasis cerebrals encara continua sent molt dolent, amb una taxa de supervivència inferior al 50% en el primer any[2].

PHENOMENAL es desenvoluparà sota la direcció científica del Dr. Javier Cortés, oncòleg mèdic del International Breast Cancer Center, en un total de 17 centres espanyols com el Institut Valencià d’Oncologia (IVO), el InstitutCatalà d’Oncologia (ICO), el Ramón y Cajal o el CHUS Santiago.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

“Comerç de Barcelona. Sempre a prop”, el llibre que reconeix i homenatja els i les comerciants de la ciutat després d’un any de pandèmia

Notícia següent

Performance en suport al Poble Sahrauí a la plaça Ricard Viñes

Notícies relacionades