L’hospital Trueta de Girona incorpora un robot quirúrgic d’última generació

  A partir del novembre es començarà a utilitzar per operar determinats càncers de coll

  L’hospital Trueta de Girona ha adquirit un robot quirúrgic da Vinci d’última generació. El centre va realitzar el mes d’abril la primera operació amb cirurgia robòtica i set mesos després i amb més de 50 intervencions realitzades, ha decidit incorporar la darrera versió d’aquest aparell, el Xi. El nou model quirúrgic està consolidat en els tres serveis (Cirurgia General, Urologia i Ginecologia) on s’han començant a fer aquest tipus d’intervencions. A partir del novembre, també es començarà a utilitzar per operar alguns càncers de coll. Fins ara, amb la cirurgia convencional, només es podien extreure per la boca els tumors que eren petits. Amb el nou robot, es podran treure els més grans per via transoral, amb una intervenció menys invasiva i amb menors seqüeles.
  El Trueta va fer el 10 d’abril la primera operació amb cirurgia robòtica. Durant aquest set mesos, el centre ha realitzat 50 intervencions: 21 en càncers urològics; 16 de ginecològics i 13 de tumors de còlon i recte. A partir del novembre, es començarà a fer servir també per a determinats càncers de coll.

  L’hospital ha adquirit la darrera versió del robot da Vinci, el Xi, que és més versàtil que el model que s’ha estat utilitzant fins ara, i va arribar al centre en regim de préstec.

  El da Vinci Xi (IS4000) és la plataforma més evolucionada destinada a la cirurgia mínimament invasiva. La seva tecnologia innovadora i precisa fa que el sistema robòtic sigui molt adaptable i versàtil. La principal diferència entre el robot que hi havia fins ara al Trueta i l’actual és que els braços poden fer un moviment de rotació sobre si mateixos, fet que permet canviar de camp quirúrgic sense necessitat de moure el pacient. Això suposa un gran avenç, sobretot per a determinades operacions de càncer de còlon i de càncer ginecològic.

  Entre les novetats que incorpora el nou model també hi ha el fet que permet utilitzar la tècnica de verd d’endocianina, un colorant fluorescent que s’estén als teixits i que permet identificar els ganglis sentinelles (els primers on es troben les cèl·lules tumorals) en diferents tipus de tumors. Així mateix, permet valorar l’estat de la vascularització de les anastomosis intestinals; és a dir, conèixer l’estat de la irrigació de les connexions intestinals que han realitzat els cirurgians.

  Amb aquest sistema, el professional no opera directament sobre el pacient, sinó que ho fa a distància, assegut a la consola des d’on mou virtualment unes pinces. La visió tridimensional, amb un augment de fins a 10 vegades, li permet treballar amb una gran precisió i realitzar intervencions quirúrgiques complexes. El sistema tradueix els moviments de seves les mans en impulsos que són transmesos de forma literal als braços robòtics, cosa que permet arribar a zones de difícil accés.

  El Trueta és el primer hospital de la Regió Sanitària Girona que ha incorporat la cirurgia robòtica. La intenció és que un cop implantada plenament aquest sistema, es puguin fer unes 150 operacions l’any.