L’hospital Santa Caterina estrena vint llits a la unitat de cures pal·liatives

  Gràcies a la donació d'Oncolliga Girona d'uns 50.000 euros

  La unitat de cures pal·liatives de l’hospital Santa Caterina del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt (Gironès) ha estrenat vint llits d’última generació gràcies a la donació de la Fundació Oncolliga Girona de 49.547,08 euros. Uns diners que s’han recollit durant la cursa benèfica de l’Oncotrail 2018 i que han permès renovar els divuit llits que hi havia fins ara. Es tracta de llits articulats que permeten diferents posicions, amb dues baranes per banda que es mouen independentment de manera que faciliten la mobilitat del pacient. També inclouen un dispositiu de seguretat que sona quan el llit està desfrenat.

  La presidenta de la Fundació Oncolliga Girona, Lluïsa Ferrer, i el director d’Oncotrail, Lluís Comet, han visitat la unitat de cures pal·liatives de l’hospital Santa Caterina de Salt (Gironès) i han comprovat els beneficis dels nous llits per als malalts ingressats. Es tracta de llits articulats que permeten diferents posicions, amb dues baranes per banda que es mouen independentment de manera que faciliten la mobilitat del pacient. També inclouen un dispositiu de seguretat que sona quan el llit està desfrenat. Durant la visita, també hi havia el president de l’IAS, Joan Profitós, i el seu gerent, Joaquim Casanovas; el director mèdic i la directora infermera del Santa Caterina, Josep Costa i Núria Batlle; la cap de la unitat de Cures Pal·liatives, Rosa Roca, i la supervisora infermera de la planta d’hospitalització, Dolors Collell.

  La unitat de cures pal·liatives de l’Hospital Santa Caterina atén els pacients que es troben en una fase avançada i progressiva d’un procés de malaltia que necessita tractaments i atenció molt especialitzada. Es caracteritzen per patir una malaltia complexa, amb unes possibilitats de resposta als tractaments específics molt limitada, i amb la presència de símptomes múltiples i variables que provoquen un impacte important sobre el malalt i la família. En aquesta situació els objectius de la unitat estan centrats en la millora de la qualitat de vida, la promoció de l’autonomia i l’adaptació emocional a la situació.

  La unitat està dotada d’una vintena de llits i atén una mitja de 400 pacients a l’any, amb una estada mitjana de 14 dies. El 75% de les persones ingressades són malalts oncològics i el 25% són pacients amb altres malalties com ara respiratòries, cardíaques, insuficiència renal i malalties neurodegeneratives. L’àrea d’influència de la unitat és el Gironès, la Selva i Pla de l’Estany, tot i que es treballa coordinadament amb la resta d’hospitals comarcals, els equips d’atenció primària, atenció domiciliària, i la xarxa sociosanitària de la Regió Sanitària de Girona.

  Una cursa solidària que ha recaptat 900.000 euros

  L’Oncotrail és un repte esportiu i solidari que va néixer l’any 2013. La pròxima edició es farà a l’octubre. La prova es disputa per equips i consisteix a recórrer 100km per corriols de la Costa Brava i les Gavarres, amb sortida i arribada a Palafrugell. Cada equip ha de fer un donatiu mínim de 1.000 euros per poder participar a la prova i gràcies a la participació de voluntaris i patrocinadors, tot el que es recapta es destina íntegrament a l’objectiu solidari del repte: millorar la qualitat de vida dels malalts de càncer i els seus familiars.

  Des de la primera edició fins ara s’han recollit més de 900.000 euros, uns fons que s’han anat repartint en funció de les necessitats de cada centre hospitalari. En el cas de l’Hospital Santa Caterina, el donatiu de 49.547,08 euros del 2018 se suma als que va rebre els anys 2017 (44.770 euros); 2015 (6.657 euros) i 2013 (16.750).

  Més enllà de l’aportació puntual de diners provinents dels donatius de l’Oncotrail, l’Oncolliga col·labora des de l’any 2005 amb l’Hospital Santa Caterina per oferir dins de les seves instal·lacions serveis d’ajuda i suport als malalts de càncer, com per exemple l’atenció psicològica a afectades de càncer de mama i acompanyament de voluntaris hospitalaris.