L'Hospital Joan XXIII realitza amb èxit una operació d'alta complexitat a un nounat

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
  L'equip de Cirurgia Pediàtrica de l'Hospital Joan XXIII. Foto CEDIDA

  El Servei de Cirurgia Pediàtrica de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona ha realitzat, amb èxit, l’exèresi laparoscòpica d’un quist hepàtic gegant a un nounat d’un mes de vida. Es tracta de la primera vegada que es realitza a l’Hospital Joan XXIII una cirurgia abdominal a un nounat amb abordatge laparoscòpic per extraure un quist hepàtic. L’estreta col·laboració entre els diferents serveis sanitaris del centre (Ginecologia i Obstetrícia, Pediatria, Anestèsia, Radiologia i Cirurgia Pediàtrica), així com la coordinació entre els diferents hospitals de la regió sanitària ha estat crucial per arribar a un diagnòstic correcte i a un tractament eficaç.

  El passat mes de novembre va néixer a l’Hospital Sant Joan de Reus un nounat amb diagnòstic prenatal de quist abdominal. La mare gestant havia estat controlada pel servei de Ginecologia i Obstetrícia (ARO) de l’Hospital Joan XXIII, degut a la troballa d’un quist abdominal al fetus, detectat a la setmana 20 de gestació. El part es va dur a terme sense complicacions i el nen va néixer asimptomàtic. A l’Hospital de Reus es va realitzar una ecografia abdominal que va confirmar l’existència d’una massa quística abdominal de 8 cm de diàmetre, i es va remetre al Servei de Cirurgia Pediàtrica del Joan XXIII per a seguiment.

  Seguidament es van realitzar els estudis d’imatge adients a l’hospital de Tarragona (ecografia abdominal, RNM), i a l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona (Gammagrafia hepàtica) per arribar al diagnòstic de quist abdominal gegant de probable origen hepàtic, sense connexió amb la via biliar. Al mes de vida, el nen es va sotmetre a l’Hospital Joan XXIII a la intervenció quirúrgica, practicant-se l’exèresi laparoscòpica d’un gran quist d’origen hepàtic, sense incidències. El postoperatori immediat va ser controlat a la UCI Pediàtrica del Joan XXIII, amb ràpida recuperació, lliurant-se l’alta hospitalària a les 48 hores de la cirurgia.

  La cirurgia laparoscòpica neonatal precisa d’un alt nivell de capacitació de tots els professionals implicats, així com d’un material adaptat a les mides reduïdes d’aquests petits pacients. Els beneficis són clars: una millor visió del camp quirúrgic i una ràpida recuperació del nen, que pràcticament no presenta cicatrius després del procediment.