L’Hospital Clínic posa en marxa un nou Laboratori d’innovació en impressió 3D

    El centre aplica aquesta tecnologia en camps com la traumatologia, la cirurgia maxil·lofacial, la otorinolaringologia, la neurocirurgia o la neonatologia

    L’Hospital Clínic de Barcelona ha incorporat un nou Laboratori d’innovació en impressió 3D que disposarà d’una nova impressora en 3D i un ordinador amb eines de simulació i disseny informàtic en tres dimensions. El centre aplica aquesta impressió en camps clínics com la traumatologia, la cirurgia maxil·lofacial, la otorinolaringologia, la neurocirurgia o la neonatologia. La nova impressora 3D permetrà obtenir peces i prototips de gran resolució fetes amb resina fotopolimeritzable per a la avaluació de noves línies d’investigació, així com peces esterilitzables que puguin ser utilitzades en pacients. La manca d’una regulació homologada i d’uns controls efectius, però, fa que aquesta tècnica encara no es pugui aplicar a pacients, tot i que suposa un pas molt important en els avantatges que permet la impressió 3D en cirurgia, segons explica el centre en un comunicat.

    L’aposta per la innovació en la impressió 3D liderada des de l’Hospital Clínic comença amb la tècnica impulsada pel Dr. Andreu Combalia, cap del servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia (COT) de l’Institut d’Especialitats Mèdiques i Quirúrgiques (ICEMEQ), la Direcció d’Infraestructures i Enginyeria Biomèdica (DIEB) i l’empresa Avinent, per a la impressió en 3D d’una guies per disminuir el risc en la introducció de cargols en el pedicle de la vertebra cervical.

    Alhora, l’ús d’aquesta tècnica proporciona una major seguretat al cirurgià a l’hora d’un moment clau de la intervenció de pacients amb una malformació greu de la columna. La implementació d’aquesta tècnica suposaria una millor planificació, virtual i amb els motlles impresos en 3D, i permetria evitar zones delicades, i optimitzar el temps de quiròfan, ja que els moviments estan previstos i planificats per endavant, el que redueix considerablement el temps de la operació.

    Paral·lelament, els treballs elaborats pel Centre de Diagnòstic Biomèdic (CDB) de l’Hospital Clínic, liderat pel Dr. Antonio Martínez, i en col·laboració amb l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i la Direcció d’Infraestructures i Enginyeria Biomèdica, han permès avançar en la tècnica de la Bioimpressió en 3D aplicada al diagnòstic molecular del càncer. Aquest tipus d’impressions permetrien la impressió de teixits artificials mitjançant la tècnica experimental de la obtenció de biotintes. En aquest tipus d’impressió s’aprofita la bioimpressió 3D per crear teixits artificials per a control de la sensibilitat, especificitat i qualitat diagnòstiques combinant diferents tipus cel·lulars amb alteracions genètiques rellevants en càncer.