L’Espai Orfeó mostra com veu el món un artista amb discapacitat visual amb l’exposició de fotografies de Carme Ollé

Avatar photo

La mostra s'emmarca en la 5a edició del cicle 'Diàlegs', que també oferirà un concert sensorial a les fosques el 14 de novembre

L’Espai Orfeó de Lleida ha donat el tret de sortida al segon eix ‘Cultura i Innovació’ de la 5a edició del cicle ‘Diàlegs’ amb l’exposició fotogràfica ‘Cormos’s. Batecs de color’ de la fotògrafa barcelonina Carme Ollé. La mostra, que es podrà veure entre del 6 al 30 de novembre al vestíbul de l’Espai Orfeó, vol acostar al públic com veu el món un artista amb discapacitat visual. El treball d’Ollé mostra com amb la seva visió altament reduïda és capaç de capturar detalls, fites o racons que resulten sorprenents inclús pels que estan familiaritzats amb l’entorn. L’exposició reuneix catorze fotografies en què el protagonista és el color i el cromatisme de paisatges singulars de Veneçuela, Islàndia i les Canàries on la petjada humana és imperceptible. A partir del 14 de novembre els visitants podran gaudir d’una experiència sensorial ja que cadascuna de les instantànies s’acompanyaran d’un element olfactiu relacionat amb cadascuna d’elles. El mateix dia i també dins el cicle ‘Diàlegs’, l’Espai Orfeó acollirà un concert sensorial a les fosques de la Coral Maristes amb el pianista invident Marc Sarrato.

L’Espai Orfeó ha inaugurat aquest dilluns l’exposició ‘Cormos’s. Batecs de color’ en què la fotògrafa amb discapacitat visual Carme Ollé recull catorze imatges que ha immortalitzat amb la seva càmera analògica de diferents espais naturals d’arreu del planeta com ara Veneçuela, Islàndia i les Canàries. Ollé emplaça el visitant a un territori d’altes sensacions en què es combina l’expressió artística amb la passió i el misteri de l’aventura i pel paisatge, un lloc en el qual un es troba amb ell mateix sense interferències, segons ha explicat l’autora.

Carme Ollé s’incorpora al món de l’art l’any 2002 com a fotògrafa amateur, després d’haver participat en diversos concursos fotogràfics en què ha rebut diferents distincions. La seva discapacitat visual, que només li permet veure en línia recta i que també li provoca que percebi visualment la realitat com una mena d’ondulacions, la va anar obligant a deixar les tècniques fotogràfiques tradicionals però gràcies als avenços de les noves eines informàtiques ha pogut recuperar una de les seves passions, la fotografia. L’altra és l’excursionisme.

L’autora, amb una llarga trajectòria artística, forma part del grup de trenta artistes que sota el topònim ‘Altres creadors’ van exposar col·lectivament les seves obres en les ‘Primeres Jornades sobre Expressió Artística i Discapacitat Visual Greu’, organitzades per l’ONCE a Madrid l’any 2003.

L’experiència de viure un espectacle musical posant-se la pell d’una persona invident des del primer moment

Les activitats del segon eix del cicle ‘Diàlegs’ sota el lema de ‘Cultura i innovació’ s’acabaran el dimarts 14 de novembre amb l’estrena a les 19 hores a l’Espai Orfeó de la producció musical ‘Música amb els cinc sentits’ de la Coral Maristes amb el pianista invident Marc Sarrato. Es tracta d’una proposta inclusiva on a través d’un espectacle musical multi sensorial, l’espectador viurà unes experiències pròximes al món de les persones amb discapacitat visual greu. Tot un repte per als que realitzaran el concert, tant per la Coral Maristes que assumeix fer un concert a les fosques, com per al pianista Marc Sarrato, capaç de tocar el piano sense veure-hi amb tot el que això representa.

El concert també vol esdevenir un repte i una experiència totalment diferent per al públic, que a l’entrada seran acompanyats a les fosques al seu seient per membres de l’ONCE amb discapacitat visual greu, i es posaran a la pell de les persones invidents sentint la realitat i la música amb la resta de sentits des del primer moment. El director de la Fundació Orfeó Lleidatà, Xavier Quinquillà ha remarcat l’objectiu d’ambdues propostes de posar en valor la cultura com a eina d’inclusió i amb un elevat valor integrador.

També en el marc del segon eix del cicle ‘Diàlegs’ s’ha programat el dimarts 7 de novembre a les 19 hores un debat sobre ‘Cultura i innovació’ a l’Espai Orfeó. Hi participaran l’escriptor Màrius Serra, la directora de l’Àrea de Cultura Digital de l’ICEC, Marisol López, i el director del Festival Esbaiola’t Enric Blasi. El debat serà moderat Margarida Troguet, gestora cultural. Cal recordar que totes les activitats del cicle ‘Diàlegs’ són d’entrada lliure.

5è cicle ‘Diàlegs’, nous reptes per a la cultura

El cicle ‘Diàlegs’ vol ser un espai de reflexió i debat al voltant del paper de la cultura des de les seves múltiples realitats, i per també sensibilitzar i generar propostes útils tant per al sector com per a la ciutadania en general. En aquesta nova edició se centra la mirada en tres àmbits, l’obsolescència, la innovació i l’acció política, combinant les taules-debat amb documentals, teatre i exposicions temàtiques, per tal d’aportar una visió més rica i transversal.

El cicle està organitzat per la Fundació Orfeó Lleidatà, Òmnium Lleida-Ponent, el Centre d’estudis comarcals del Segrià i la Coordinadora d’ONGD i altres moviments solidaris de Lleida, amb la col·laboració del Consell Participatiu de l’Espai Orfeó, Prososphera, Coral Maristes, ONCE, Aula Municipal de Teatre i del Cercle de Belles Arts. Així mateix, ‘Diàlegs’ compta amb el suport de l’Ajuntament de Lleida, la Diputació de Lleida, l’Institut d’Estudis Ilerdencs, el Departament de Cultura, l’Obra Social ‘La Caixa’, Plusfresc i Catalana Occident Assegurances.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Estrena a Tortosa de la primera òpera del músic i compositor ebrenc Joan Bagés “Ib”

Notícia següent

Detingut un home per pegar la seva parella durant una discussió a Lleida

Notícies relacionades