L’Escola d’Art de la Diputació de Tortosa explica els processos de restauració d’obres antigues

    La setmana entrant esdevindrà una nova xerrada explicativa

    temps lectura-Temps de lectura: < 1 minut

    L’Escola d’Art de la Diputació a Tortosa acollirà el pròxim 15 de març, a les 18.30 hores, una xerrada explicativa sobre el procés de restauració de l’obra anònima del segle XVII Lavatori, propietat del Museu d’Art Diocesà de Tarragona. La xerrada anirà a càrrec de la tècnica de conservació i restauració de l’Escola d’Art, Mireia Alfonso, i forma part del cicle Conservar i Restaurar des dels Tallers CR, que pretén donar a conèixer les intervencions que es realitzen en cada obra que arriba al centre educatiu. El públic assistent podrà gaudir de la xerrada alhora que contempla la peça in situ als tallers.

    Lavatori és un oli de grans dimensions que representa l’escena de l’Evangeli de Sant Joan, en la qual es descriu com, durant l’Últim Sopar, Jesús es va aixecar i es va posar a rentar els peus als seus deixebles. L’estat de l’obra es caracteritzava per les deformacions del suport pel seu afluixament respecte al bastidor, els cops fortuïts, la manca d’adherència en la tela del folrat, els afegits poc ortodoxos i alguns forats al suport. A més, la capa pictòrica tenia gran quantitat de pèrdues i un enfosquiment general que dificultava la visió de l’escena.

    La finalitat de les intervencions que s’hi han realitzat ha estat evitar l’augment de les degradacions i restituir la unitat del conjunt. Els processos han eliminat les deformacions, han esmenat els forats, han netejat les superfícies i han reintegrat les llacunes.