Les institucions de Lleida commemoraran de forma unitària la Diada Nacional de Catalunya

  Paeria, Generalitat i Diputació celebraran un acte conjunt el pròxim dia 9 a la Seu Vella, encapçalat pel President de la Generalitat, Quim Torra

  temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

  Les institucions lleidatanes commemoraran enguany de forma conjunta la Diada de l’Onze de Setembre. L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, el delegat del Govern de la Generalitat, Ramon Farré, i el president de la diputació de Lleida, Joan Talarn han presentat avui el programa d’actes oficial de commemoració de la Festa Nacional de Catalunya a Lleida i han destacat que la ciutat celebrarà per primera vegada en els últims anys aquesta data tan simbòlica pel país de forma unitària, amb un acte de totes tres institucions que tindrà lloc el dia 9 i que serà presidit pel President de la Generalitat, Quim Torra.

  “La Diada Nacional a les Terres de Lleida serà feta a la lleidatana, en el sentit que ha pres aquesta expressió des de les eleccions municipals, en contrast amb anys anteriors, en els quals havia arribat a haver-hi fins a tres actes institucionals diferents. Com que és una única festa nacional de tots els ciutadans i ciutadanes del territori és lògic, és desitjable i és una bona notícia que la Diputació, la Paeria i la Generalitat la celebrin conjuntament”, ha assenyalat el paer en cap.

  “En les circumstàncies nacionals que està vivint el país és important que sigui així. Moltes vegades se’ns demana unitat i crec que a Lleida s’ha aconseguit, una unitat d’aquells partits que creiem en la llibertat del nostre poble”, ha afirmat, per la seva part, el president de la Diputació, Joan Talarn. “Tenim unanimitat en honorar el nostre país Catalunya i en reconèixer la tasca que han fet aquelles persones que han defensat la nostra identitat i el nostre país i sobretot aquelles persones que pel fet de fer-ho han rebut persecució i repressió. I evidentment de forma especial les que encara avui en dia estan en aquesta situació i no poden exercir els seus drets polítics i civils”, ha afegit.

  El delegat del Govern de la Generalitat, Ramon Farré, ha recordat que la Diada es celebra com a Festa Nacional de Catalunya gràcies a un acord unànime del Parlament del juny del 1980: “Aquest és l’esperit amb el qual hem impulsat junts aquest acte. Un acte de tots els catalans, de totes les forces polítiques, de tots els ciutadans, de tots aquells que creuen que Catalunya és una nació”. “Val la pena subratllar les paraules que es van dir al Parlament l’any 1980: ‘Encetem un camí de llibertat per arribar al ple recobrament nacional’. Aquestes van ser les paraules, tothom hi va estar d’acord, i això hem de fer: seguir el camí de llibertat al total recobrament de la nació”, ha conclòs.

  El Turó de la Seu Vella acollirà doncs dilluns 9 de setembre a les set de la tarda l’acte commemoratiu conjunt de la Diada de l’Onze de Setembre a Lleida, que serà obert al públic, i on Torra estarà acompanyat per Pueyo i per Joan Talarn. Es comptarà amb peces musicals a càrrec de les corals de cambra Absis, d’Ivars d’Urgell, i Àuria de Tàrrega i amb la participació dels Castellers de Lleida. “És un acte amb una dimensió històrica i política molt clara, però també té una dimensió cívica i fins i tot popular molt arrelada en la tradició del nostre poble”, ha assenyalat Pueyo.

  El programa de la Diada es completa amb una jornada de divulgació de la ruta guiada “Lleida, 1707”, que farà memòria de la caiguda de Lleida durant la Guerra de Successió. La ruta tindrà lloc el dimarts 10 de desembre a les sis de la tarda amb inici al Baluard de la Reina de la Seu Vella i final a l’edifici del Roser. Anirà a càrrec de l’historiador Pep Tort Bardolet i comptarà amb acompanyament musical del cantautor lleidatà Xavier Baró.

  Pel que fa a les tradicionals ofrenes florals del dia 11, es duran a terme entre les 9.00 i les 11.00 al vestíbul de l’edifici de Roser, amb la participació de les entitats culturals, cíviques i polítiques de la ciutat.

  Repartiment de senyeres

  Com cada any, l’Ajuntament de Lleida tornarà a repartir senyeres, per tal que les persones que ho desitgin puguin engalanar el seu balcó per la Diada Nacional de Catalunya. El repartiment tindrà lloc els dies 9 i 10 de setembre a la seu de la Paeria, de 9.00 a 13.00 i de 17.00 a 19.00 hores i als centres cívics només als matins, de 9.00 a 13.00 hores.