Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Les exportacions gironines cauen un 5% a l’agost

Avatar photo

Les exportacions gironines han caigut un 5% durant el mes d’agost, sobretot arrossegades pel descens de vendes de la indústria química. En aquest sector, que inclou les farmacèutiques, la davallada dobla la mitjana i se situa al 10,6%. Segons recull l’estadística que periòdicament publica el Ministeri, l’agost tampoc ha estat un bon mes per a l’alimentari i les càrnies, perquè les empreses que formen part del clúster han venut un 4,3% menys als mercats exteriors. Els mals registres de l’agost fan que l’acumulat de l’any continuï en negatiu, i encara s’estigui per sota dels registres assolits al 2017. En concret, en el que portem de 2018 les empreses gironines han exportat productes per valor de 3.543,8 milions d’euros (MEUR), cosa que suposa un 1,5% menys que l’any passat.
Les dades del Ministeri d’Indústria confirmen que l’augment del 15% que van registrar les exportacions gironines al juliol va ser, realment, una flor d’estiu. I és que a l’agost, les vendes de les empreses gironines a l’exterior han tornat a entrar en números negatius. En concret, durant aquest mes s’han fet exportacions per valor de 370,5 MEUR, cosa que suposa una caiguda del 5,5% en comparació amb el mateix període del 2017.

L’estadística confirma que els dos sectors que són motor de l’economia gironina (l’alimentari i el químic) han perdut embranzida. I això, després que al juliol tornessin a remuntar vendes (de fet, aquell mes, les exportacions de les químiques gironines van arribar a créixer fins a un 36%).

Les dades del Ministeri recullen que, durant l’agost, l’alimentari gironí ha venut un 4,3% menys en mercats exteriors (178,8 MEUR). I dins aquest sector, la preeminència del clúster carni és innegable, perquè suposa més del 60% de les vendes (109,24 MEUR).

Ara bé, aquell sector que realment ha passat un mes negre és el de les químiques. De veure com les seves exportacions creixien amb força durant el juliol, ara a l’agost ha vist com les seves vendes a l’exterior no només es frenaven -situant-se en 55,3 MEUR- sinó que fins i tot arribaven a caure fins a doblar la mitjana. I és que, en aquest cas, d’un any per l’altre el descens d’exportacions ha estat del 10,6%.

Sense remuntar el 2017

Els descensos que han registrat les exportacions gironines a l’agost fan que, de retruc, en l’acumulat de l’any encara s’estigui per sota dels registres del 2017. Els bons registres del juliol van permetre reduir aquest diferència fins al -0,8%. Però ara, un cop incorporades les dades d’agost, el descens ja s’ha enfilat fins al -1,5%.

En total, en el que portem de 2018, les empreses de la demarcació han exportat per valor de 3.543,8 MEUR. Caldrà veure si, en el que queda d’any, les firmes gironines podran remuntar registres.

França, molt per damunt de la resta

Al costat dels productes, l’estadística del Ministeri també recull quins són els principals destins de les exportacions gironines. I aquí, com ja és habitual, les dades fan palès com les empreses del territori continuen apostant pel seu mercat tradicional (la Unió Europea).

El país que rep el gruix de les exportacions és França, on a l’agost s’hi van fer vendes per valor de 93,14 MEUR. I de fet, aquest país es troba molt per damunt de la resta, ja que a França el segueixen Alemanya (26,97 MEUR), Itàlia (22,85 MEUR), Portugal (21,92 MEUR) i el Regne Unit (20,70 MEUR).

El sisè lloc de la llista ja l’ocupa, però, la Xina (on a l’agost les empreses gironines hi van exportar productes per valor de 17,53 MEUR). Com a destins extracomunitaris, destaquen també Corea del Sud i els Estats Units (que ocupen, respectivament, el novè i desè lloc de la llista).

Superiors a les importacions

Per últim, l’estadística del Ministeri també permet veure com, durant l’agost, les vendes a l’exterior que es fan des de les comarques gironines continuen essent superiors a les importacions (ja que aquestes últimes s’han situat en 190,8 MEUR davant els 370,5 MEUR de les exportacions). Ara bé, sí que cal dir que, durant l’agost, allò que es va importar de mercats exteriors va créixer un 7,4% en comparació amb el mateix mes del 2017.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Les jornades internacionals sobre Pedrolo, arriben a la UdL

Notícia següent

El Teatre Tarragona acollirà 10 músics que toquen al carrer

Notícies relacionades