Les empreses energètiques es fixen en la Ribera d’Ebre per implantar nova energia eòlica

  El Govern constitueix la ponència tècnica que farà una triatge sobre la viabilitat dels projectes

  Pla general d'alguns dels aerogeneradors instal·lats a l'altiplà de la Terra Alta. Imatge del 12 de maig del 2019. ACN

  Les empreses energètiques “alliberen pressió” a la Terra Alta per construir nous parcs eòlics però es fixen ara en la Ribera d’Ebre. Des de la derogació de les ZDP (Zones de Desenvolupament Prioritari) s’han presentat sis projectes d’energia eòlica a la comarca riberenca. Són sis central repartides als termes de Tivissa, Garcia, Ginestar, Móra la Nova, l’Ametlla de Mar i també Vandellós i l’Hospital de l’Infant (Baix Camp). El Govern ha constituït la ponència tècnica que, com marca el nou decret llei 16/2019 de mesures urgents per a l’emergència climàtica i l’impuls a les energies renovables, s’encarregarà de fer una valoració prèvia sobre la viabilitat dels projectes. Si són viables, es preguntarà als ajuntaments si els volen.

  El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, ha explicat que s’ha constituït la ponència tècnica prevista al nou Decret Llei 16/2019 de mesures urgents per a l’emergència climàtica i l’impuls a les energies renovables, vigent des del dia 29 de novembre de 2019, que s’encarregarà d’avaluar els nous projectes eòlics o solars al pais. Aquesta consulta prèvia a la tramitació d’una instal·lació servirà per decidir si l’emplaçament projectat és viable i descartar que no existeixin elements que desaconsellin aquella ubicació. Si es dona el vistiplau, es preguntarà als municipis si volen acollir les centrals.

  “Evitarem la polèmica perquè els tècnics s’encarregaran de descartar o acceptar si es poden posar parcs on es proposa”, ha explicat el delegat. Aquest és el procediment que se seguirà en els sis parcs eòlics que s’han projectat a la Ribera d’Ebre. Són els parcs Tivissa I i II (de 37,8 MW cadascun), el parc Vandellòs (de 21MW), el parc Motarro II (de 34,2MW), el parc La Mar (32MW) i les Planelles (de 44MW). Tots sis estan al terme municipal de Tivissa i afecten també Garcia, Ginestar, Móra la Nova, l’Ametlla de Mar o Vandellós i l’Hospitalet de l’Infant.

  “Ha alliberat de pressió a la Terra Alta, on no hi ha hagut cap petició per fer nous parcs eòlics però hi ha altres zones del nostre territori que hi ha més peticions sobre la taula”, ha assenyalat Pallarés. “Obrim tot el país a les energies renovables i intentarem ser més àgils”, ha recordat. I és que els tràmits de les autoritzacions energètica, ambiental, urbanística i paisatgística es faran conjuntament i inclourà tant la instal·lació com la línia d’evacuació d’energia a la xarxa. També permetrà tramitar projectes híbrids que combinin energia eòlica i solar fotovoltaica i comparteixin la línia d’evacuació de l’electricitat generada.