Dimarts, 19 de març de 2024
És notícia

‘Les Dones de la Tabacalera’, la cita ineludible d’aquest divendres

Avatar photo

Demà, divendres dia 21 de juliol, a partir de les 20 h del vespre, la Plataforma Oppida organitza una mostra reivindicativa als jardins de Vidal i Barraquer, davant del M6 de La Tabacalera. Es tindrà l’oportunitat de conèixer de primera mà la història de La Tabacalera, de les dones tarragonines que hi van treballar i de tot el que allò va significar a nivell social, a través de l’exposició del documental cinefòrum Les Dones de la Tabacalera, amb l’objectiu de recuperar la memòria històrica col·lectiva a la nostra ciutat i dignificar el paper de les dones com a protagonistes de la transformació de la ciutat en general i de La Tabacalera en particular.

Tot i que el Documental es projectarà a partir de les 21.00 h, la Plataforma Oppida, organitzadora d’aquest acte, convida a tothom a venir a les 20.00 h al sopar de germanor a la fresca, que comptarà amb la presència d’antigues treballadores que compartiran les seves experiències. En acabar la projecció hi haurà un fòrum/col·loqui amb les protagonistes del Documental, les quals estaran encantades de compartir reflexions i respondre preguntes.

Per acabar, un cop finalitzat el col·loqui, també es passarà un altre documental d’altres projectes de Centres Socials Autogestionats que ja funcionen arreu de l’estat des de fa temps i s’oferirà la possibilitat d’aprendre d’altres experiències, on, posteriorment, es debatrà sobre el model que volem pel futur Centre Social Autogestionat que la Plataforma Oppida defensa per l’edifici M6 de la Tabacalera.

A les 00 h, s’acabarà l’acte per tal de respectar el descans dels veïns.

Plataforma Oppida
La Plataforma Oppida és un equip de tarragonines que s’ajunten per cosir el teixit associatiu de la ciutat i totes plegades, aconseguir generar debat i reflexió sobre els espais de contingut social i cultural de la ciutat. El projecte concret en el qual s’estan dedicant més esforços és la creació d’un Centre Social Autogestionat al magatzem M6 de la Tabacalera, projecte pel qual portem treballant més d’un any.

L’acte de demà està emmarcat en un conjunt d’activitats variades que porten fent  des de fa mesos, per tal d’aconseguir afavorir l’espai de la Tabacalera i guanyar visibilitat al barri i a la ciutat en general. «Volem reivindicar el paper d’aquelles dones treballadores des de diferents perspectives i vessants: el paper actiu que tenien en el teixit associatiu i en les activitats que s’hi desenvolupaven a la comunitat de treballadors, treballadores i famílies, les diferents lluites encapçalades per elles, les reivindicacions laborals (la discriminació salarial per gènere), la lluita per les readmissions per excedència de maternitat, la solidaritat entre lluites amb altres companyes d’altres fàbriques com Alena, Valmeline, Bic i Interflama, el paper en les vagues, etcètera».

A més, reivindiquen que el conjunt de treballadores, que eren majoria dins la fàbrica, van tenir un paper fonamental per transformar la realitat de la ciutat des del rol que ocupaven a la fàbrica.

L’actuació de demà no serà l’única d’aquesta Plataforma, sinó que treballen colze a colze cada dia per explicar el que proposen perquè arribi a la gent que encara no ens coneix i d’aquesta manera ampliar la base social que recolza el projecte. Les 41 entitats que conflueixen aquesta organització «no són suficients per al consistori i perquè estem convençudes de què un espai d’aquestes característiques faria molt de bé a la ciutat».

Tanmateix, segons ha explicat la Plataforma Oppida, la resposta per part de Tarragona està sent molt satisfactòria i «tothom amb qui parlem ens felicita i ens encoratja a seguir treballant. I en alguns casos, no tants com ens agradaria, s’involucren en les assemblees i els grups de treball. La veritat és que això no para de créixer i consolidar-se a les ments de cada cop més tarragonines».

També reivindiquen que l’equip de govern de l’Ajuntament «fa promeses no complides». Després de diverses reunions amb ells, es va arribar a l’acord de constituir la plataforma com associació i, així, poder condicionar l’espai. Un cop condicionat, se’ls va comunicar que havien d’esperar al pla d’usos que es publicaria el desembre de 2016. Quan va passar aquesta data, l’Ajuntament es va pronunciar dient que ho presentarien el maig de 2017.

«Estem acabant juliol i encara no ho han fet, per tant, pensem que qui necessita compromís, serietat i impuls, és l’equip de govern de la ciutat i no pas la ciutadania. Ara mateix, l’únic que separa a la ciutat de tenir un Centre Social i Cultural obert a tothom, és l’Ajuntament».

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El Port de Tarragona acull la primera jornada ‘Smart Digital Port’ sobre noves tecnologies

Notícia següent

Reus impulsa una política sobre la reutilització dels solars abandonats

Notícies relacionades