L’envelliment de la població i la creació d’ocupació, grans reptes de futur de l’Alt Urgell a entomar amb el Govern

  Alcaldes i representants de la comarca es reuneixen a la Generalitat en el marc de la tercera reunió de l'estratègia 'País Viu'

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
  Pla general de la reunió al Palau de la Generalitat amb la comarca de l'Alt Urgell en el marc de l'estratègia 'País Viu'. Foto: ACN
  L’envelliment de la població i la creació d’ocupació per retenir el talent i evitar el despoblament de la comarca són els grans reptes a futur de l’Alt Urgell. Això han plantejat aquest divendres alcaldes i representants del territori situat al Pirineu lleidatà a una reunió al Palau de la Generalitat en el marc de l’estratègia de dinamització territorial ‘País Viu’. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha presidit la trobada acompanyat del conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró. L’alcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega, ha agraït a la sortida en roda de premsa la relació de “bilateralitat” amb la Generalitat per abordar els problemes de la comarca. “Hem de lluitar contra el despoblament, hem de saber com manegar l’envelliment que tenim a la nostra població i hem de lluitar per a la creació d’ocupació”, ha dit Fàbrega, que ha afirmat que “un punt clau” és gestionar el sector primari -agricultura, ramaderia i gestió forestal- així com “millorar les comunicacions” amb nuclis aïllats. Fàbrega també ha remarcat que les escoles rurals també són imprescindibles per poder garantir una bona qualitat de vida als joves que aposten per viure a la comarca així com una bona sanitat i gestió de residus. El vicepresident del Consell Comarcal, Martí Riera, ha assegurat que és una “oportunitat fantàstica” poder treballar colze a colze amb la Generalitat per fer front a aquestes reivindicacions.
  L’alcalde de la Seu d’Urgell ha explicat que la reunió d’aquest divendres ha estat una “primera presa de contacte” per posar en comú els reptes de la comarca i que a partir d’ara crearan una comissió bilateral territorial per abordar-los. Fàbrega ha dit que es constituirà entre finals de setembre i principis d’octubre per començar a “posar fil a l’agulla” i treballar en projectes concrets.

  Un dels projectes “fonamentals” són les telecomunicacions i millorar la connexió dels nuclis rurals. Puigneró ha assegurat que el desplegament de la fibra òptica és una “prioritat” del Govern en el marc de ‘País Viu’ i ha dit que l’executiu vol que arribi als petits municipis. Segons el conseller, d’això depèn la “competitivitat” dels territoris i és clau per retenir el talent.

  El conseller ha dit que els pròxims tres anys treballaran per connectar amb fibra òptica els municipis de més de 50 habitants i ha explicat que de cara al 2020 es licitarà el projecte perquè el tram de la C-14 que relliga l’Alt Urgell tingui fibra òptica. Puigneró també ha dit que han plantejat la “discriminació positiva” al territori per garantir que s’hi poden desenvolupar activitats en igualtat de condicions.

  És la tercera reunió que manté la Generalitat en el marc de l’estratègia ‘País Viu’, després que es reunissin amb el Pallars Sobirà i la Ribera d’Ebre. ‘País viu’ és un projecte impulsat pel Govern per fomentar el creixement econòmic i la millora del nivell de vida en les zones de Catalunya afectades per la desocupació, l’envelliment de la població i el despoblament rural.