Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

L’ensenyament públic de Lleida es manifesta contra les retallades

Avatar photo

Un centenar de persones surten al carrer sota el lema “revertim les retallades” a l’escola pública per exigir el retorn al punt en què es trobava el sector educatiu al 2010

Un centenar de persones han sortit als carrers de Lleida, en el marc de la vaga de l’ensenyament públic català del 29N, per denunciar que les retallades patides al sector educatiu durant l’època de crisi encara no han estat revertides. La Unió de Sindicats de Treballadors/es de l’Ensenyament de Catalunya (USTEC-STEs IAC), el Sindicat de Professors/es de Secundària (ASPEPC·SPS) i la sectorial d’Ensenyament de la Confederació General del Treball (CGT) consideren injustificat que el creixement econòmic viscut els últims anys no es reflecteixi en l’àmbit de l’Ensenyament, un dels més afectats per les retallades durant la crisi financera.

El Secretari Territorial del Sindicat de Professors de Secundària, Ramón Panadés, explica que en èpoques de crisi econòmica, el sector de l’Ensenyament “sempre és un dels que més retallades pateix”, i que “en èpoques de bonança aquestes retallades no es reverteixen”. “No es tracta d’augmentar els sous o de millorar les condicions laborals, sinó de tornar al punt en què ens trobàvem al 2010”, diu Panadés. D’entre les diverses reivindicacions dels sindicats, en destaca com les de retornar a l’horari anterior a les retallades, “que a Secundària era de 18 hores lectives i 6 més de complementaries”, així com la retirada del decret de plantilles. En aquest sentit, el secretari sindical considera que els criteris d’adjudicació de treball a la funció educativa pública s’ha vist modificada en els últims anys, ja que “abans s’atenia a criteris relacionats amb els mèrits, l’antiguitat i la capacitat, però actualment aquests s’han substituït pels de falta de transparència, arbitrarietat i amiguisme”.

D’altra banda, Laura Lascorz, militant de CGT Ensenyament, considera excessiva la ràtio d’alumnes per professor i que el nombre d’alumnes creix, però que no ho fan ni les aules ni els equipaments. “No hem recuperat el nombre de docents que teníem l’any 2010 i tenim aules amb 30 adolescents”, un fet que fa “gairebé impossible oferir als alumnes la qualitat d’ensenyament que mereixen, malgrat posar-hi totes les nostres forces”. Lascorz afirma que “la situació és cada vegada més insostenible”, tot apuntant que “és frustrant no poder fer bé la teva feina perquè el sistema no t’aporta els recursos necessaris, sobretot quan parlem d’Ensenyament, un dels puntals més importants de la societat”.

Per la seva part, Francesc Arbiol, membre del Secretariat Nacional de USTEC-STEs IAC, concreta que falten uns 7.200 mestres per estar comptar amb el mateix servei que al 2010. Considera necessari reflectir el creixement econòmic viscut els darrers 5 anys augmentant les partides econòmiques destinades al sector de l’Ensenyament. En aquest sentit, reivindica també la baixada de ràtio, la consolidació dels docents interins, la reducció d’hores lectives, tant a primària com a secundària, i que la Formació Professional es mantingui en el Departament d’Ensenyament i no al de Presidència.

La concentració s’ha iniciat a la seu dels Serveis d’Ensenyament i ha finalitzat a la plaça Catalunya de Lleida, davant la Delegació del Govern.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Ajuntament de Lleida impulsa el procés participatiu del pla urbanístic Mariola 20.000

Notícia següent

Entren a robar a una botiga del passeig de Gràcia de Barcelona

Notícies relacionades