Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

L’edifici del Banc d’Espanya es convertirà en ‘Rambla Science’, un espai de divulgació científica

Avatar photo

Constarà de quatre plantes i un semi-sòtan amb espais socials, de co-working, exposicions i un auditori i suposarà una despesa de 3,9 MEUR

L’edifici de l’antic Banc d’Espanya a Tarragona es convertirà en el Rambla Science, un nou espai de divulgació científica on la ciutadania podrà participar en la generació de nous projectes de recerca. El nou equipament, que pretén ser una prolongació de la Rambla, serà un espai social de trobada, on la ciència preponderantment, però també la cultura, es barrejaran per oferir a la ciutadania un indret on poder contribuir a la creació de nous projectes de recerca, així com gaudir d’exposicions. El Rambla Science constarà de quatre plantes, a més del semisòtan, amb espais d’exposicions, coworking, un auditori i espais socials, com bars i restaurants. El projecte està valorat en 3’9 milions d’euros, dels quals s’espera que el fons FEDER pugui finançar la meitat, a través d’una subvenció.

“Un projecte llargament madurat i valorat”, en paraules de l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros. Així ha descrit l’alcalde la nova iniciativa que es presenta per aprofitar l’edifici de l’antic Banc d’Espanya. Un projecte que “sorgeix de la iniciativa dels centres de recerca de la universitat” -l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) i l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)-, segons ha explicat Ballesteros, i que té per objectiu ser un “centre de divulgació científica”, de manera que “la societat gaudeixi dels avenços en aquest àmbit”.

Un espai de referència internacional

Per la seva banda, el director de la càtedra UNESCO de la URV, Sergio Nasarre, ha exposat els eixos sobre els quals es desenvoluparà el Rambla Science. Per una banda, es pretén generació vocació científica entre els joves, així com treballar perquè aquesta es mantingui. De la mateixa manera, amb aquest cèntric espai es diversificaria el tipus de turisme, amb una major “especialització” en el “turisme científic”, tal com ha exposat Nasarre, que es podria combinar amb el turisme cultural que atreu la majoria de visitants a Tarragona. Però, no només es dinamitzaria el turisme sinó també el mateix centre de la ciutat, amb una major concurrència de gent, ja que el centre no només comptaria amb espais de divulgació científica, sinó també un auditori, espais de coworking i bars i restaurants. Finalment, Nassare també ha destacat la influència del Rambla Science en la Regió del Coneixement, en la qual també han d’estar involucrats els ciutadans i ciutadanes, les administracions locals, les universitats i instituts de recerca i les empreses.

Distribució

D’altra banda, el nou equipament comptarà amb quatre plantes, a més del semisòtan. Començant per aquest, al semisòtan es podrà trobar la “galeria de la ciència”, com ha apuntat Nasarre, on s’acolliran exposicions temporals. A la planta baixa, a la qual es podrà accedir des de l’exterior, es trobarà, primerament, un vestíbul amb alguns dels elements més destacables de la ciutat de Tarragona per poder contextualitzar als visitants que arribin. Aquesta planta, a més, “vol ser una continuació de la Rambla”, segons el director de la càtedra, on hi haurà un espai més social, amb un bar, així com diversos espais de coworking i sales polivalents. Ascendentment, trobaríem la primera planta amb l’auditori i l’espai “descobreix”, ona els visitants podran interactuar amb els avenços científics. A la segona planta, s’instal·laren els laboratoris, seminaris i tallers. I, finalment, al terrat es podrà trobar un espai de trobada social on es realitzaran recepcions i esdeveniments. Aquesta darrera planta comptarà amb un restaurant i una gran terrassa, configurant-se com espai més “chill-out”, segons Nasarre

Consens polític”i pressupost

Respecte a la despesa econòmica que significarà la construcció d’aquest nou projecte, aquesta es valora en 39 milions d’euros, dels quals mig milió d’euros s’ha previst en el pressupost de 2019, segons ha confirmat Ballesteros. Així mateix, aquest mes de desembre s’ha presentat una sol·licitud per accedir al cofinançament a les entitats locals dels fons FEDER de Catalunya 2019-2020. La resolució es coneixerà, com a màxim, en un termini de 6 mesos (al mes de maig aproximadament) i en cas que fos acceptada significaria el finançament de la meitat del projecte. En cas contrari, Ballesteros ha assegurat que, aquesta vegada sí, el projecte es tirarà endavant igualment amb recursos propis de l’Ajuntament. L’alcalde i Nasarre han detallat que el Rambla Science hauria d’obrir les seves portes el setembre de 2021, coincidint amb el 700è aniversari de l’arribada del braç de Santa Tecla, tot i que ha estat tota una “coincidència”, com ha assegurat l’alcalde. D’aquesta manera, el pròxim 2019 haurien de començar les obres de rehabilitació.

Aquest és un projecte que “ha trencat els nostres esquemes”, en paraules de Ballesteros, i fent referència a la proposta anterior perquè l’edifici del Banc d’Espanya fos un museu convencional. Tot i això, el batlle tarragoní ha assegurat que la iniciativa s’ha presentat a dues Juntes de Portaveus i “tothom ha donat el seu vistiplau”. “Hi ha un gran consens polític i institucional”, ha sentenciat Ballesteros.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Canonja col·labora amb La Muntanyeta en la remodelació del nou centre de Bonavista

Notícia següent

L’Ajuntament de Torredembarra continua formant part de l’Associació de Municipis per la Independència

Notícies relacionades